Návrh vřeteníku soustružnického centra

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem vřeteníku soustružnického centra. Cílem práce je konstrukční řešení soustružnického vřeteníku o výkonu cca 5kW s možností polohování v ose C. Úvodní část práce je zaměřena na popis základních parametrů vřeteníku a sou-stružnických center na trhu. Další část se věnuje volbě řezných podmínek a výpočtu parametrů vřetene. Tyto výpočty jsou ověřeny pomocí metody MKP. Na základě výpočtů a konstrukčních požadavků je vytvořen model vřeteníku s výkresovou dokumentací.
This master´s thesis deals with the design of the headstock of a turning center. The aim of the work is the design solution of turning headstock with output of about 5 kW with the possibility of positioning in the C axis. The introductory part of this thesis is focused on the descripti-on of the basic parameters of the headstock and turning centers on the market. The next part deals with choice of cutting conditions and calculation of spindle parameters. These calculations are verified using the FEM method. Based on the calculations and design requirements, a headstock model with drawing documentation is created.
Description
Citation
KRAJČA, M. Návrh vřeteníku soustružnického centra [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (místopředseda) Ing. Lubomír Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Studen začíná prezentaci zadáním a cílem práce. Student pokračuje požadavky na vřeteník a výběrem motoru. Nasleduje konstrukční řešení vřeteník a jejího detailů, MKP vřetena a konstrukční řešení osy C. Pak nasleduje celková konstrukce a zhodnocení. Student odpovídá na otázky od oponenta. Odpovídá správně. Komise se ptá na přesnost polohovaní v ose C. Student odpovídá o dvou-tisícinách stupně. Komise se ptá na statické těsnění vřetene. Student neví. Komise se pak ptá na použití bezkontaktní těsnění s přídavným vzduchem. Student odpovídá je možno použit. Komise se ptá na nevýhody řemene. Student odpovídá, že může proklouznout. Komise se ptá na umístnění polohovací zřízení. Student odpovídá, že se nachází za vřetenem. Komise se ptá na možnost využití druhého pohonu jak polohovací. Student odpoví, že to není možný.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO