Analýza dynamiky a výroba prototypu Gaussovy pušky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá popisem principu Gaussovy pušky. Je zde popsán fyzikální princip, na kterém zařízení funguje, provedení konstrukce a její výhody a omezení. Dále je vytvořen výpočtový model v prostředí Matlab Simulink, který simuluje chování projektilu během výstřelu. Na základě tohoto modelu je navržen a zkonstruován prototyp Gaussovy pušky. Prototyp je následně testován a porovnáván s výpočtovým modelem pro určení celkové účinnosti vytvořené pušky.
This thesis deals with the description of the Gaussian rifle principle. It describes the physical principle, on which the device works, the design of the structure and its advantages and limitations. Furthermore, a computational model is created in the Matlab Simulink environment, which simulates the behavior of a projectile during a shot. Based on this model, a prototype Gaussian rifle is designed and constructed. The prototype is then tested and compared with a computational model to determine the overall effectiveness of the created rifle.
Description
Citation
MILITKÝ, O. Analýza dynamiky a výroba prototypu Gaussovy pušky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Kazimierz Peszyński (předseda) doc. Ing. Stanislav Věchet, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Profant, Ph.D. (člen) Ing. Petr Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Majer, Ph.D. (člen) Ing. Oldřich Ševeček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-24
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji bakalářskou práci, dále byly přečteny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Poté byly členy komise položeny následující otázky související s bakalářskou prací: Jaké ztráty jsou u Gaussovy pušky přítomny? Jak je legislativně ošetřeno vlastnictví podobné zbraně? Jakého materiálu a jaké rozměry mají použité projektily? Jak byl určen vliv tření mezi projektilem a hlavní? Proč s tato zbraň jmenuje Gaussova? Byl nějak blíže pozorován vliv spínání cívek na rychlost projektilu? Po zodpovězení všech dotazů byla obhajoba celkově hodnocena jako výborná.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO