Difúze barviv v biopolymerních hydrogelech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá studiem difuze barviv v biopolymerních hydrogelech. Tyto hydrogely jsou založeny na interakci biopolymerních elektrolytů a opačně nabitých tenzidů. Při interakci polyelektrolytů s opačně nabitými tenzidy můžou vznikat micelám podobné nano-kontejnery, které jsou schopné vázat hydrofobní sloučeniny. V této studii byla pro přípravu gelů použita kombinace modifikovaného dextranu (diethylaminoethyl dextran) s kladným nábojem a dodecylsíranu sodného jako opačně nabitého tenzidu. Další typ gelu byl založen na hyaluronanu a kladně nabitém tenzidu Septonexu (karbethopendecinium bromid). Jako sondy pro studium difuze byla použita barviva nilská červeň a ATTO 488. Difuze těchto barviv z vodných roztoků NaCl nebo tenzidů do gelů byla sledována v závislosti na čase. Transport barviv do struktury gelu byl následně charakterizován difuzními koeficienty a strukturními parametry hydrogelů.
This thesis is focused on diffusion of dyes in biopolymer-based hydrogels. These hydrogels are based on interaction between biopolymer-like electrolytes with oppositely charged surfactants. When polyelectrolytes interact with oppositely charged surfactants, micelle-like nano-containers can be formed. These nano-containers are able of binding hydrophobic compounds. In this study, combination of modified dextran (diethylaminoethyl dextran) with positive charge and oppositely charged sodium dodecylsulphate as surfactant was used for preparation of hydrogels. Next type of hydrogel was based on hyaluronan and positive charged surfactant Septonex (carbethoxypendecinium bromide). As a diffusion probes in hydrogels dyes Nile red and ATTO 488 were used. The diffusion of these dyes from aqeous solutions of NaCl or surfactants into hydrogels was monitored in time. Transport of dyes into structure of hydrogels was characterized by diffusion coefficients and structural parameters of hydrogels.
Description
Citation
VYROUBAL, D. Difúze barviv v biopolymerních hydrogelech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2020-09-03
Defence
Obhajoba diplomové práce proběhla podle následujícího schématu: prezentace studenta-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Student přednesl výborný výtah výsledků své práce, řádně zodpověděl všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagoval na připomínky. V diskusi tak student prokázal výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky práce. Komise zhodnotila jeho práci celkově jako výbornou. Dzik: Není to trochu protimluv, hovořit o „tekutějších gelech“? Jaký termín by byl správnější? Diviš: Jaká byla motivace pro konkrétní volbu použitých gelů? Obruča: Máte přesnější představu o tom, kolik tenzidu se podílí na tvorbě sítě a kolik tvoří izolované micely?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO