Analýza metodiky pro navrhování pražcového podloží

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na analýzu současné metodiky SŽ pro navrhování konstrukce pražcového podloží s ohledem na deformační odolnost konstrukce, její porovnání s metodikou vrstevnatého poloprostoru, používanou v silničním stavitelství, a metodou konečných prvků. Zabývá se různými způsoby stanovení deformační odolnosti železničního spodku.
The diploma thesis focuses on analysing the current Railway Infrastructure Administration methodology for designing the sleeper substructure concerning the construction's deformation resistance, its comparison with the multi-layered method, which is used in the road engineering and finite element method. It deals with various methodologies of determining the deformation resistance of the track substructure.
Description
Citation
SVOBODOVÁ, N. Analýza metodiky pro navrhování pražcového podloží [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Hana Krejčiříková, CSc. - předseda, doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D. - místopředseda, Ing. Pavel Kulich - tajemník, Ing. Miroslav Hartmann - člen, Ing. Mojmír Nejezchleb - člen, Ing. Petr Rotschein - člen, Ing. Tomáš Říha - člen, Ing. Tibor Trnovszký - člen,
Date of acceptance
Defence
Studentka představuje aspekty deformace pražcového podloží a teoretické předpoklady diplomové práce. Podrobně popisuje metody využité při vypracování DP. Studentka reaguje na připomínky oponenta a zdůvodňuje proč diplomovou práci vytvořila předloženým způsobem. Otázky oponenta: - Z jaké teorie vychází vzorce pro statickou a dynamickou zatěžovací zkoušku? Popište odvození vzorce pro statickou a dynamickou zatěžovací zkoušku. Lze použít stejný vzorec pro obě zkoušky? Studentka prezentuje odvození vzorců a konstatuje, že neexistuje přímá korelace mezi zkouškami. - V krátkosti popište vytvořené modely podle jednotlivých metodik. Studentka popsala modely a objasnila jejich základní předpoklady a rovnice. - Pomocí metody DORNII a nomogramu uvedeného v diplomové práci posuďte navržené vrstvy pražcového podloží pro typové podloží č. 2. Studentka odvodila návrh pražcového podloží dle zadání v otázce. Objasnila metodiku návrhu. - Daly by se pro návrh pražcového podloží použít jiné metody, a jaké by měli výhody nebo nevýhody? Studentka konstatuje, že je možné použít jiné metody, ale může se stát, že budou výpočetně náročnější. Dále uvádí výhody/nevýhody jednotlivých metod a aspekty jejich výpočtu. Otázky komise: Ing. Trnovský - co si představujete pod pražcovým podložím? Na čem závisí délka trvání statické zatěžovací zkoušky? Studentka odpovídá, že je to vše, co leží pod pražcem. Studentka uvádí, že se zkouška provádí ve 4 zatěžovacích cyklech a může trvat cca hodinu. Ing. Nejezchleb - jak vnímáte smysl návrhových metod? Studentka odpovídá, že je nutné, aby konstrukce byla spolehlivá a zároveň ekonomická. Ing. Rotschein - co je redukovaný modul přetvářenosti? Můžete objasnit rozdíl mezi zatížením z železniční a silniční dopravy. Studentka odpovídá, že je to teoretický parametr, který záleží na míře zhutnění. Studentka popisuje rozdíly mezi zatížením od obou druhů dopravy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO