Studium efektu vybraných typů příměsí na vlastnosti cementových kompozitů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce popisuje příměsi do betonu. Zabývá se vlivem příměsí na vlastnosti cementových kompozitů v čerstvém a zatvrdlém stavu. V teoretické části jsou popsány jednotlivé složky betonu. Hlavní pozornost je věnována inertním příměsím a jejich vlivu na mechanické vlastnosti, smrštění a odolnost cementových kompozitů proti agresivnímu prostředí. Dále byl popsán vliv příměsí na betony s recyklovaným kamenivem. V první etapě praktické části byly vytvořeny cementové malty s 25, 35 a 50% náhradou cementu příměsí. V druhé etapě byly vyrobeny betony s příměsí a minimální pevnostní třídou C30/37 a C50/60. Jako příměs byla u malt a betonů použita vysokopecní jemně mletá granulovaná struska, mikromletý vápenec a žulový kamenný prach. Na cementových kompozitech byly sledovány změny vlastností v čerstvém a zatvrdlém stavu.
The diploma thesis describes admixtures for concrete. It deals with the influence of admixtures on the properties of cement composites in the fresh and hardened state. The theoretical part described the individual components of concrete, where the main attention was focused to inert admixtures and their effect on mechanical properties, shrinkage, resistance of cement composites to aggressive medium. Furthermore, the effect of admixtures on concretes with recycled aggregates was described. In the first stage of the practical part, cement mortars with 25, 35 and 50% replacement of cement admixtures were created. In the second stage, concretes with admixtures and a minimum strength class of C30/37 and C50/60 were created. Finely ground granulated slag, micronized limestone and granite stone dust were used as admixtures in mortars and concretes. The change of properties in the fresh and hardened state was observed on cement composites.
Description
Citation
KAVKA, L. Studium efektu vybraných typů příměsí na vlastnosti cementových kompozitů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Ing. Jiří Lerch - předseda, Ing. Hynek Stančík, Ph.D. - místopředseda, Ing. Klára Křížová, Ph.D. - tajemník, prof. Ing. Marcela Fridrichová, CSc. - člen, prof. Ing. Rudolf Hela, CSc. - člen, prof. RNDr. Ing. Stanislav Šťastník, CSc., Ph.D. - člen, doc. Ing. Radomír Sokolář, Ph.D. - člen, Ing. Ámos Dufka, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-02-01
Defence
Student vcelku dobře reagoval na připomínky k předložené DP od oponenta i členů komise a snažil se zdůvodnit navržená a použitá řešení. Ing. Lerch - Ekonomické zhodnocení návrhu složení betonů s ohledem na ekonomické vlastnosti betonu. prof. Fridrichová - Důvod zvýšené pórovitosti u malt s obsahem inertních příměsí. Jaký princip byl zvolen v navyšování dávky cementu k inertní příměsi? Ing. Dufka - Příprava vzorku na rtuťovou porozimetrii.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO