Fyzikální hydrogely na bázi biopolymerů a tenzidů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato dizertační práce zkoumá vlastnosti a chování fázově separovaných hydrogelů. Ty mohou být připraveny interakcí polyelektrolytů s opačně nabitými tenzidy. Pro tuto roli byli vybráni záporně nabitý polysacharid hyaluronan a kationtový tenzid karbethopendeciniumbromid (Septonex), jejichž vlastnosti, chování a využití jsou popsány v prvních kapitolách teoretické části. Hyaluronan se přirozeně vyskytuje v živých organismech a je znám pro svou schopnost cílení k nádorovým buňkám pomocí specifických receptorů. Septonex se používá pro své antiseptické a dezinfekční účinky. Experimentální část se zaměřuje na důkladné studium chování těchto typů hydrogelů, zejména z reologického pohledu. Stanovení mechanických vlastností a jejich modulovatelnosti v závislosti na podmínkách přípravy, jako např. složení, teplota prostředí nebo vliv rozpouštědla, je esenciální pro designování podrobnějších studií. Strukturní analýza za pomoci ATR-FTIR, iontové chromatografie či ICP-OES přispěla ke stanovení obsahu jednotlivých složek ve výsledném hydrogelu. Antimikrobiální aktivitě hydrogelů je věnována závěrečná část práce. Výsledky této práce naznačují možné potenciální užití daných typů hydrogelů na poli medicínských aplikací.
This doctoral thesis studies the properties and behaviour of phase-separated hydrogels. These can be prepared by interaction of polyelectrolytes with oppositely charged surfactants. Negatively charged polysaccharide hyaluronan and cationic surfactant carbethopendecinium bromide (Septonex), whose properties, behaviour and utilization are described in the first two chapters of theoretical part, were selected for this role. Hyaluronan is naturally-occuring in living organisms and is known for his specific targeting to the tumour cells. Septonex is used as antiseptic and disinfectant. Experimental part of this work is focused on examination of the structure and behaviour of these types of hydrogels especially from rheological point of view. The crucial part of this study was to establish mechanical properties and their dependence on environment. This led to design further studies. Structural analysis was held using the methods of ATR-FTIR, ionic chromatography and ICP-OES helping to measure the inner content of entry materials in the gels and supernatants respectively. The last chapter deals with antimicrobial activity. The results of this study indicate a potential usage of these substances in the field of medical applications.
Description
Citation
VELCER, T. Fyzikální hydrogely na bázi biopolymerů a tenzidů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fyzikální chemie
Comittee
prof. RNDr. František Krčma, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Čičmanec, Ph.D. (člen) prof. Ing. Peter Šimon, DrSc. (člen) doc. Mgr. Aleš Mráček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Kráčalík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Obhajoba Ing. Tomáše Velcera proběhla kombinovaným způsobem - doktorand, většina fakultních členů komise a školitel (který není členem komise) byli přítomni při obhajobě prezenčně a mimofakultní členové komise byli připojeni formou videokonference. Průběh obhajoby byl nahráván. Hlasování proběhlo tajně online formou. Předseda komise představil doktoranda. Ing. Velcer absolvoval jednoleté studium na Institutu celoživotního vzdělávání, studijní program Studium pedagogických věd . Je spoluautorem 3 článků v časopisech s impaktech, dále je spoluautorem několika konferenčních příspěvků. Měl přednášku na Studentské odborné konferenci Chemie je život v Brně v roce 2017. Podílel se na několika projektech, např. AKTION v roce 2018. Konzultoval 2 bakalářské a 1 diplomovou práci a v leetch 2013-2015 absolvoval několik stáží a kurzů. Ve své powerpointové prezentaci představil doktorand podstatné výsledky své disertační práce. Dizertační práce Ing. Tomáše Velcera je zaměřena na vlastnosti a chování fázově separovaných hydrogelů. V předložené práci doktorand prokázal tvůrčí schopnosti detailně a cíleně studovat jednotlivé problémy vyskytující se na poli vývoje hydrogelových materiálů. Text práce je napsán s poměrně vysokou odborností, poukazující na aktuální problémy a limity v daném vědním oboru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO