Návrh soupravy pro vytvoření zásobovacího místa elektrickou energií vytvořenou z obnovitelných zdrojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem a realizací soupravy pro vytvoření zásobovacího místa elektrickou energií vytvořenou z obnovitelných zdrojů. V teoretické části jsou zpracovány informace o obnovitelných zdrojích energie a možnostech akumulace energie. V praktické části je navržena mobilní souprava pro napájení proměnných dopravních značek, která využívá fotovoltaické panely a energii ukládá do olověného akumulátoru. Pro záložní napájení je využit methanolový palivový článek. Zařízení je přizpůsobeno možnostem použití v silniční dopravě a splňuje požadavky patřičných úřadů. K ověření stability konstrukce byly provedeny statické výpočty, které prokázaly odolnost zařízení při namáhání větrem. Součástí práce bylo zpracování kompletní výrobní dokumentace, podle níž byl vyroben zkušební vzorek. Na něm byla provedena dlouhodobá měření energetických toků v systému. Tato měření potvrdila schopnost autonomního provozu zařízení a možnost použití k požadovanému účelu.
This project deals with the design and realisation of a set that will work as a power supply point with electricity generated from renewable energy sources. The theoretical part deals with information about renewable energy sources and energy storage options. In the practical part, a mobile kit for powering variable message traffic signs is designed. It uses photovoltaic panels and stores energy in a lead-acid battery. A methanol fuel cell is used for backup power. The device is adapted for use in road traffic and meets the requirements of the relevant authorities. To verify the stability of the structure, there were performed static calculations, which proved the ability of the device to withstand wind stress. Part of the work was to draw a complete production documentation, which was used to create a test sample. Long-term measurements of energy flows in the system were performed on that sample. These measurements confirmed the ability of the device to operate autonomously and the possibility of using it for the required purpose.
Description
Citation
FRIDRICH, J. Návrh soupravy pro vytvoření zásobovacího místa elektrickou energií vytvořenou z obnovitelných zdrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. RNDr. Petr Vanýsek, CSc. (předseda) doc. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Tomáš Kazda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Čudek, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen)
Date of acceptance
2021-06-09
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky k obhajobě: 1. Proč jste pro hodnocení systému použil Saatyho metodu? 2. Jaké znáte další metody odhadu vah kritérií? 3. V jakém programu jste vytvořil dokumentaci? 4. Jak to máte s náklonem panelu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO