Návrh a hodnocení procesních zařízení poškozovaných degradačními mechanismy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce je cílena na hodnocení vybraných degradačních mechanismů, které se vyskytují u procesních zařízení. Hodnocení má nepochybně význam z hlediska bezpečnosti a predikce zbytkové životnosti. Tato problematika je v práci demonstrována na dvou mechanismech. První z nich se objevuje v prostředích se zvýšenou teplotou, jedná se o jev zvaný tečení materiálu. Teoretická část práce pokrývá základní principy mechanismu tečení a jeho vliv na materiál. Okrajovým ale nezanedbatelným problémem je výskyt tohoto poškození ve svarových spojích. Predikcí a posouzením tečení se zaobírá značná část norem. Součástí této práce je zmapování a do určité míry i porovnaní několika vybraných postupů. Druhý uvedený degradační mechanismus souvisí s přítomností agresivních sloučenin jako je sulfan neboli sirovodík. Ten může vést k vodíkové křehkosti, puchýřům a mnoha dalším poškozením. Podobně jako u tečení, i pro tyto mechanismy je v práci vytvořen přehled norem, které se věnují návrhu, hodnocení nebo údržbě takto používaných zařízení. Obsahem praktické části této práce je výpočet hodnocení takového zařízení za využití postupů normy API 579-1.
This bachelor thesis is aimed at the evaluation of selected degradation mechanisms which occurs in process equipment. The assessment is undoubtedly important in terms of safety and prediction of residual life. This issue is demonstrated by two mechanisms described in this thesis. A phenomenon called creep is the first of these mechanisms and appears in environments with elevated temperature. The theoretical part of the thesis covers the basic principles of the creep mechanism and its effect on the material. A marginal but not negligible problem is the occurrence of this damage in welded joints. Many standards deal with the prediction and assessment of creep. Part of this thesis is the mapping and to some extent a comparison of several selected procedures. The second degradation mechanism is related to the presence of aggressive compounds such as sulfide. This can lead to hydrogen embrittlement, blisters, and many other damages. As with creep, an overview of standards devoted to the design, evaluation, or maintenance of equipment used in this way is created for these mechanisms. The content of the practical part of this thesis is the calculation of the evaluation of such a device by using the procedures of the API 579-1 standard.
Description
Citation
CABLKOVÁ, Z. Návrh a hodnocení procesních zařízení poškozovaných degradačními mechanismy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Pavlas, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vojtěch Turek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Skryja, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Gregor, Ph.D. (člen) Ing. David Jecha, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Šomplák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Studentka prezentovala práci zabývající se poškozováním procesních zařízení degradačními mechanismy. V úvodu byla prezentována motivace práce, cíle práce a ukázkové příklady poškození zařízení. Byla představena technická norma, která se zabývá hodnocením vodíkového poškození zařízení. Na jejím základě byly vyhodnoceny konkrétní vodíkové puchýře na zařízeních. Dalším popsaným degradačním mechanismem bylo creepové poškození, které bylo zaměřeno na svarové spoje. Studentka odpověděla na všechny otázky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO