Koncepční návrh kompletní hydrauliky sklápěcí korby

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavním tématem této práce je objasnění základních typů sklápěcích koreb těžkých nákladních vozidel a zjednodušený návrh hydrauliky sklápěcí korby. V první části jsou zmíněny nejběžnější typy sklápěcích koreb a hydraulického systému. Dále jsou objasněny principy a parametry používaných hydraulických komponent. V rámci návrhu hydrauliky sklápěcí korby jednostranného sklápěče jsou popsány základní vztahy pro odvození kinematiky pohybu, návrhu hydraulického válce a všech ostatních komponentů. V závěru práce je popsána analýza teplot při procesu sklápění korby a návod k obsluze a údržbě.
The main topic of this work is to clarify the basic types of tipping bodies of heavy trucks and a simplified design of the tipping hydraulics. The first part mentions the most common types of tipping bodies and hydraulic systems. Furthermore, the principles and parameters of the used hydraulic components are clarified. Within the design of the hydraulics of the tipping body of a one-sided tipper, the basic relations for the derivation of the kinematics of movement, the design of the hydraulic cylinder and all other components are described. At the end of the work is described the analysis of temperatures during the process of tilting the body and instructions for operation and maintenance.
Description
Citation
VÁVRA, D. Koncepční návrh kompletní hydrauliky sklápěcí korby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Blaťák, Ph.D. (člen) Ing. Lubor Zháňal, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-16
Defence
Otázky oponenta: V hydraulickém schématu naznačte, jak byste Vámi navržený systém rozšířil při požadavku na hydraulické ovládání čela. - zodpovězeno Jakým způsobem byste zabezpečil, aby nedošlo k situaci kdy by vozidlo bylo provozováno s neúplně spuštěnou korbou? - zodpovězeno Otázky komise: Vysvětle graf průběhu tlaku ve válci v závislosi na zdvihu, který předkládáte v prezentaci. - zodpovězeno Jaké typy snímačů by se daly použít pro signalizaci stavu sklopení korby? - zodpovězeno Jakým způsobem je řešena problematika přesunu těžiště při sklápění, z hlediska zatížení náprav a stability vozidla. - zodpovězeno Upřesněte funkci výztuhy korby při zadním sklápění. - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO