Automatická detekce mikrokalcifikací v mamografických snímcích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá detekcí mikrokalcifikací v mamografických snímcích. V úvodu je rozebrána souvislost jejich přítomnosti se vznikem rakoviny prsu, princip mamografie a standard DICOM využívaný v radiologii. Následně jsou přiblíženy metody používané pro zvýraznění a segmentaci mikrokalcifikací. V prostředí MATLAB byl navržen algoritmus detekce založený na vlnkové transformaci, morfologickém uzavření a prahování. Pro zhodnocení výsledků detekce bylo vytvořeno grafické uživatelské rozhraní a algoritmus umožňující automatické vyhodnocení úspěšnosti detekce na databázi snímků s anotacemi.
This bachelor thesis is focused on detection of microcalcification in mammography images. The introduction describes connection between their presence and breast cancer, principle of mammography and the DICOM standard used in radiology. In the following part the methods used for microcalcification enhancement and segmentation are explained. Detection algorithm based on wavelet transform, morphological closing and thresholding was designed in MATLAB. For evaluation of the results a graphical user interface was developed and an algorithm for automatic evaluation of the success rate in annotated mammography database was implemented.
Description
Citation
HÝVLOVÁ, D. Automatická detekce mikrokalcifikací v mamografických snímcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Martin Černý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radovan Smíšek (člen) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Ing. Kolář, Ph.D. položil otázku: Na jak velký obraz je aplikována vlnková transoformace? Jaký vliv má na algoritmus různé rozlišení jednotlivých snímků? Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO