Pokročilé filamenty pro FDM/FFF 3D tisk

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce pojednává o problematice FDM/FFF 3D tisku se zaměřením na rychle se vyvíjející filamenty a jejich využití v průmyslu. Cílem práce je zobrazit velké množství filamentů, které byly testovány a kategorizovat je do jednotlivých skupin pro budoucí použití. Vybrané testované materiály z vědeckých studií řeší jak mechanické vlastnosti jednotlivých čistých filamentů, tak i vliv přísad k těmto filamentům. Jedna z často používaných přísad jsou uhlíkové vlákna. Studie těchto prací pak prokázaly, že vliv uhlíkového vlákna se liší podle druhu základního materiálu a hmotnostního procenta vyplnění. Z praktického hlediska lze výsledky této práce použít při samotné volbě materiálu pro tisk vlastních modelů a prototypů.
The bachelor thesis deals with the issue of FDM/FFF 3D printing with a focus on rapidly evolving new filaments and their use in industry. The aim of this work is to display a large number of filaments that have been tested and to categorize them into individual groups for future use. Selected tested materials from scientific studies address both the mechanical properties of individual pure filaments and the effect of additives to these filaments. The analysis of these works then showed that the effect of carbon fiber varies according to the type of base material and the weight percentage of filling. From a practical point of view, the results of this work can be used in the choice of material for printing models and prototypes for own usage.
Description
Citation
KUČERA, J. Pokročilé filamenty pro FDM/FFF 3D tisk [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba strojů a zařízení
Comittee
doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Kubín, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Špička, CSc. (člen) Ing. Lukáš Zeizinger, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student prezentoval svou závěrečnou práci a odpověděl na otázky oponenta. Dále odpovídal na dotazy členů zkušební komise: 1) Jakým způsobem je realizovaný výplňový materiál? - zodpovězeno 2) Jak se provádí zkoušky houževnatosti filamentů. - zodpovězeno Student svou závěrečnou práci obhájil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO