Použití běžného odstředivého čerpadla jako turbíny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou použití odstředivého čerpadla v turbínovém režimu a regulací systému, kde je tento stroj provozován. V úvodu práce jsou popsány a rozděleny jednotlivé typy čerpadel a je zde rozebrána problematika Eulerovy čerpadlové a turbínové rovnice. Dále jsou zde popsány možnosti regulace průtoku. Součástí práce je rešerše, která zkoumá výhody a nevýhody použití odstředivého čerpadla v turbínovém režimu, možnosti použití tohoto systému a reálné aplikace v České republice a ve světě. Hlavní částí je návrh matematického modelu v programu Microsoft Excel, který řeší regulaci potrubního systému s čerpadlem pracujícím v turbínovém režimu především mimo optimální provozní parametry.
This work deals with the use of a centrifugal pump in turbine mode and control of the system where this machine is operated. The introduction describes and divides the various types of pumps and discusses the issue of Euler's pump and turbine equations. The flow control options are also described here. Part of the work is a research that examines the advantages and disadvantages of using a centrifugal pump in turbine mode, the possibilities of using this system and real applications in the Czech Republic and in the world. The main part is the design of a mathematical model in Microsoft Excel, which solves the regulation of the piping system with a pump operating in turbine mode, especially out of the optimal operating parameters.
Description
Citation
PODEŠVA, A. Použití běžného odstředivého čerpadla jako turbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Pochylý, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) Ing. Aleš Skoták, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Zavadil, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-18
Defence
začátek 10:12, konec 10:23 doc. Habán přečetl posudek vedoucího DP. tajemník komise přečetl posudek oponenta dr. France (nepřítomen) student odpověděl na připravené otázky oponenta prof. Burša se zeptal na na přesnosti výpočtů s ohledem na provedení doc. Štigler se zeptal na použití dané problematiky na další typy čerpadel (např. axiální čerpadlo) doc. Rudolf se zeptal, jestli byla zohledněna nějaká ekonomická rozvaha doc. Haluza se zeptal na bod, kdy se účinnost rovná nule
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO