Algoritmické řešení stanovení věku osoby na základě 2D fotografie za využití umělé inteligence

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Automatizované určení věku člověka z fotky obličeje představuje jednu z výzev v oblasti umělé inteligence a strojového učení. Určit věk, je i pro člověka mnohdy netriviální záležitost, narozdíl od jiných biologických charakteristik, jako je určení pohlaví nebo rasové příslušnosti. Přitom informace o věku jedince je pro určité situace velmi podstatná. Například při spáchání nějakého přestupku či trestného činu o výši trestu spolurozhoduje právě věk. Dále tuto informaci lze využít při analýze zákazníků komerčního subjektu a následnému přizpůsobení nabídky. Cílem této práce je tedy umět z fotografie lidského obličeje extrahovat jeho věk. Algoritmus se skládá ze dvou modulů. Pokud první modul řekne, že je osoba mladší 14 let, půjde obrázek ještě do druhého modulu. Dále je představena ještě jedna verze algoritmu s přidaným modulem zaměřeným na vybrané obličejové rysy. Ve všech modulech se nad obrázkem provedou transformace, jejichž výsledky se zprůměrují. Na závěr je algoritmus vyhodnocen na standardních datasetech pro určení věku a porovnán s aktuálně používanými metodami v této oblasti.
Automated person's age estimation from a facial image is one of the challenges in the field of artificial intelligence and machine learning. Age estimation is often a non-trivial complexity for a person, unlike other biological characteristics such as determining gender or race. Information about an individual's age is very important for certain situations. For example, when committing an offense or crime, the amount of the sentence is co-determined by age. This information can also be used in the analysis of customers of a commercial entity and the subsequent adjustment of the offer. The aim of this work is to be able to extract his age from a photograph of a human face. The algorithm consists of two modules. If the first module says that the person is under 14 years old, the image will go to the second module. Furthermore, another version of the algorithm is proposed with an added module focused on selected facial features. In all modules transformations are performed on the image and their results are averaged. Finally, the algorithm is evaluated on standard datasets for age estimation and compared with state-of-the-art methods in this area.
Description
Citation
BEDNÁŘ, P. Algoritmické řešení stanovení věku osoby na základě 2D fotografie za využití umělé inteligence [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Vysvětlete, proč jste jako základ pro vaše řešení zvolil neuronovou síť ResNet18.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO