Hodnocení střelby do terče pomocí počítačového vidění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je aplikace, která bude v reálném čase automaticky vyhodnocovat skóre střelby na terč ze střelné palné zbraně pomocí kamery připojené k počítači. Střelec tak bude mít možnost sledovat výsledky střelby přímo ze střeleckého stanoviště i během střelby. Výsledná aplikace zpracovává vizuální data z kamery, která sleduje terč. Terč a plochy na tomto terči s různým skóre jsou detekovány automaticky. Obraz z kamery je stabilizován pomocí křížové korelace a nové zásahy jsou detekovány v masce popředí. Výsledkem této práce je aplikace, která zefektivňuje trénink sportovní střelby.
This thesis involves using computer vision in sports shooting for the purpose of innovating bullseye shooting with firearms specifically. The main goal was to calculate shooting score and display it to the shooter in the course of shooting in order to make shooting more effective, safe, comfortable and appealing to new audience. The result of this work is a complex solution consisting of camera connected to a computer and a user-friendly application, ready for distribution. Score evaluation is achieved by processing camera output using said application. The target is automatically detected in the video, then the image is stabilized using cross-correlation of two 2D arrays and new target hits are detected using background subtraction.
Description
Citation
GREGOROVÁ, J. Hodnocení střelby do terče pomocí počítačového vidění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Have you evaluated the "shooting results" quantitatively? (E.g. how many differences have been detected in 100 shot results? How many hits have been falsely detected and how many points difference was counted? Note, please, that e.g. Table 3.1 is too informational in this matter.) Is the solutions tolerant e.g. to colour changes, changes in layout, or perhaps some dirt in the target area?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO