Detekce použití retušovacích filtrů ve snímku s obličejem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Úprava snímku pomocí filtrů je jeden z nejjednodušších způsobů jak lze v dnešní době vylepšit jeho vlastnosti. Sociální sítě jako Instagram nebo Snapchat, zaměřené primárně na sdílení snímků, nabízejí svým uživatelům při nahrávání snímků filtry, které upravují barvy ve snímku a dělají jej tak atraktivnějším. V případě získávání snímků z těchto platforem by tak mnoho snímků mělo aplikovaný filtr. Tato práce vysvětluje principy těchto filtrů. Dále se zabývá detekcí filtrů ve snímcích s obličejem, experimentuje s několika různými přístupy. Detekce pomocí analýzy histogramu a detekce konvoluční neuronovou sítí se jeví jako nejlepší, a tak jsou implementovány do programu s jednoduchým uživatelským prostředím. Dosahují úspěšnosti 94,44% (histogram) a 99,10% (neuronová síť). Také je zkoumán vliv filtrů na identifikaci osob, který je závislý na aplikovaném filtru. Některé filtry výrazně zhoršují úspěšnost identifikace osob podle snímku obličeje, zatímco jiné mají minimální dopad. Obecně se však dá říci, že změny způsobené filtry nejsou zanedbatelné.
These days, altering images via filters is one of the easiest ways of enhancing its properties. Social networks like Instagram or Snapchat, focused primarily on image sharing, offer their users the option to apply filters on their images, which alter their colours to make them look better. If someone was to extract images from these platforms, many of these images would have a filter applied. This thesis explains the principles of these filters and focuses on detection of filters on facial images. Several approaches to detecting filters are being experimented with. Detection by analysis of histograms and detection by convolutional neural network achieve the best results and so are implemented in a program with a simple user interface. They achieved a success rate of 94,44% (histogram) and 99,10% (CNN). This thesis also investigates the impact of filters on facial recognition, where the impact varies depending on the filter used. Some filters have a significant impact on the rate of successful identifications, whereas others have little impact.In general, however, it can be said that the changes introduced by the application of filters are not negligible.
Description
Citation
KRAVÁČEK, A. Detekce použití retušovacích filtrů ve snímku s obličejem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2021-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Jaké operace s histogramem nenaruší funkčnost Vaší aplikace, příp. které ano. Demonstrujte alespoň na dvou příkladech. Je možné aplikovat filtr na dílčí oblast obrázku a zbytek ponechat nezměněný? Pokud ano, pozná Váš detektor použití daného filtru i na dílčí části obrazu? Jaké výpočetní nároky aplikace má, tj. zda je použitelná v mobilních či embedded zařízeních?  
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO