Chytré dobíjení EV a BESS pro zvýšení FV hostingové kapacity distribučních sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá dopadem nabíjení elektrických vozidel a bateriových úložišť na schopnost distribučních sítí nízkého napětí absorbovat fotovoltaické systémy. Převážně venkovské, příměstské a převážně městské regiony s různými stupni penetrace nekontrolovaně i kontrolovaně nabíjených elektromobilů jsou analyzovány Monte Carlo simulacemi. Hostingová kapacita je také analyzována, jestliže jsou elektrická vozidla jak nahrazena, tak doplněna domácími bateriovými úložišti. Práce je zakončena krátkou analýzou využitelnosti BESS.
The master's thesis deals with the impact of charging of electric vehicles and battery energy storage systems on photovoltaic hosting capacity of low voltage distribution networks. A Monte Carlo-based simulation is used to analyze predominantly rural, intermediate and predominantly urban regions facing different penetrations of electric vehicles utilizing uncontrolled and controlled charging and evaluate their impact on photovoltaic hosting capacity of Finnish residential areas. Subsequently, electric vehicles are both replaced and supplemented by residential battery energy storage systems and the impact is studied. The thesis ends with a short feasibility analysis of BESS utilization.
Description
Citation
FILIP, R. Chytré dobíjení EV a BESS pro zvýšení FV hostingové kapacity distribučních sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Martin Paar, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-08-26
Defence
Student seznámil komisi se svou diplomovou prací na téma EV smart charging and BESS in increasing the PV hosting capacity of distribution networks. S posudky vedoucího a oponenta seznámil komisi vedoucí práce Ing. Paar. Na otázky vedoucího a oponenta student odpověděl bez výhrad komise. Při následné diskuzi položil dotaz prof. Drápela na rozdíl mezi kontrolovaným a nekontrolovaným nabíjením EV, na dotaz student odpověděl. Další dotaz směřoval na rozložení jednofázových EV nabíječek do třífázové sítě v diplomové práci, student reagoval. Na následující doplňující otázky a přípomínky prof. Drápely student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO