Návrh peristaltického čerpadla a jeho výroba pomocí 3D tiskárny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavným zameraním tejto práce je návrh peristaltického čerpadla, a jeho následné zhotovenie pomocou 3D tlačiarne. Návrh vychádzal z podrobnej štúdie konštrukčných riešení peristaltických čerpadiel zameraných najme na aplikáciu v biomechanike, pričom k tomuto návrhu bol navrhnutý experiment pre lepšiu predstavu momentu, potrebného k správnemu fungovaniu čerpadla. Z tohto návrhu bol vyrobený prototyp, ktorého výsledky experimentov priniesli nový pohľad na ďalšie návrhy peristaltických čerpadiel vyrobených 3D tlačiarňou.
The focus of this thesis is the design of a peristaltic pump and its subsequent manufacturing using 3D printer. The design was based on a detailed study of constructions of peristaltic pumps focused mainly on applications in biomechanics, from which was proposed an experiment for better understanding the torque required for the pump to operate properly. From this design a prototype was made, the results of experiments brought a new perspective on other designs of peristaltic pumps made by a 3D printer.
Description
Citation
BALLO, I. Návrh peristaltického čerpadla a jeho výroba pomocí 3D tiskárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Fuis, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Věchet, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2021-09-10
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji závěrečnou práci. Poté byly předneseny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Následně byly pokládány další otázky vztahující se k bakalářské práci: Půl kilogramu vážila pouze součást, která byla dotištěna, nebo celek? Má uvedené schéma pouze symbolický charakter? Byl krouticí moment spočítaný analyticky pro místo na porušené součásti? Použil jste hadičku z podobného materiálu jako byla ta v práci pana Burdy, na kterou se odkazujete? Fungovalo by zařízení při neúplném stlačení hadičky? Uvádí Průša hodnoty maximálních napětí podél směru a kolmo na směr tisku? Po zodpovězení všech dotazů bylo vystoupení hodnoceno jako velmi dobré.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO