Přírodě blízká opatření v intravilánu města Brna

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku klimatické změny ve městech. Prostřednictvím přírodě blízkých adaptačních opatření představuje v teoretické části formy řešení klimatické změny v intravilánu. V návaznosti na to jsou vybrány fungující příklady z města Brna. Praktická část se zabývá konkrétním návrhem přírodě blízkého opatření v Brně ve formě částečné revitalizace toku řeky Svratky a přilehlého okolí. Následovalo ověření správnosti a funkčnosti návrhu pomocí 1D a 2D numerického modelu. Výstupem práce jsou přiložené technické výkresy spolu s mapami simulace povodně.
The thesis is focused on climate change impact in cities. In its first general section various nature-based adaptation solutions for urban areas are presented. Functional instances of finished implementations from city of Brno are named. The second, practical, section a particular proposal of nature-based solution for Brno by partial revitalization of Svratka river and its surrounding area is shown. The feasibility is supported by 1D and 2D numerical models. Crucial output of the work are technical drawings and flood simulation maps.
Description
Citation
SVOBODOVÁ, L. Přírodě blízká opatření v intravilánu města Brna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. František Kuda, CSc. - předseda, doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - tajemník, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - člen, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - člen, doc. Ing. Michal Kriška, Ph.D. - člen, Ing. Lucie Vaňková , Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-02-03
Defence
Během své prezentace s názvem "Přírodě blízká opatření v intravilánu města Brna" pohovořila o klimatických změnách a vybrané lokalitě. Následovaly ukázky simulací a porovnání současného a navrženého stavu. Dále byly položeny otázky oponenta Ing. Ondřeje Zedníka: 1) Na straně 34 uvádíte, že se řešené území nachází na rozhraní klimatických oblastí T2 a T4, které spadají do teplé oblasti s 5070 letními dny. K jakému časovému období je počet letních dnů vztažen? Objasněte, prosím, definici letního dne. 2) Uvádíte, že tůně dotované podzemní vodou budou doplněny „kačírkem“ frakce 8-16 mm z důvodu zajištění čistější vody. Jakým způsobem bude čistota vody použitím kameniva ovlivněna? Jaké polutanty by měly být ze zadržené vody odstraňovány? 3) V rámci projektu se počítá se značnými konstrukčními zásahy do koryta toku, s odstraněním stávajících staveb či přeložkami inženýrských sítí (vodovod, kmenová stoka či plynovod). Můžete řádově odhadnout finanční náklady spojené s navrženým řešením? 4) Do stávajícího koryta toku je zaústěna celá řada kanalizačních potrubí DN300 – DN3000. Bude možno zachovat polohu stávajících výustí i v případě navržené úpravy? 5) Z fotodokumentace je patrné porušené stávající opevnění břehové linie. V návrhu upravujete pouze opevnění pravého břehu. Nebylo by vhodné do případného projektu zahrnout opravu kompletního opevnění koryta toku? Studentka na otázky odpověděla. Následovaly dotazy členů komise: Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. Ve Vaší prezentaci u simulace rychlostí: Jaktože se to v druhé fázi nerozleje na levý břeh. Studentka na otázky pohotově odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO