Fear Eats the Soul

Abstract
Jako svou diplomovou práci předkládám videoinstalaci s názvem Orlando: Fear Eats the Soul. V tomto projektu si kladu za cíl prozkoumat napětí vytvářené performativním narušováním komplexního vztahu mezi člověkem a digitálním obrazem. Současné způsoby naší (lidské) interakce s digitálními médii zpochybňují samotnou hranici mezi digitálním a „skutečným“. Video a instalace se zabývají potenciálem performativního řešení tohoto předělu prostřednictvím fiktivního narativu, využívajícího formální vlastnosti digitální kamery (aparátu) jako nástroje gatekeepingu. V této dokumentaci rozpracovávám teoretické a kontextuální základy projektu a nabízím vhled do metod používaných při výrobě videa – ústřední části instalace.
For my master thesis I present a video installation named Orlando: Fear Eats the Soul. The project aims to explore the tension created by performative disrupting of the complex relationship between humans and digital images. Contemporary modes of our (human) interaction with digital media challenge the divide between digital and “real.” The video and the installation deal with the potential of performative addressing of this divide through a fictional narrative, utilizing the formal characteristics of a digital camera (apparatus) as a gatekeeping instrument. In this documentation I elaborate on the theoretical and contextual foundations of the project and offer insight into the methods used in the production of the video – the central piece of the installation.
Description
Citation
SPALAJKOVIĆ, T. Fear Eats the Soul [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Intermediální a digitální tvorba
Comittee
MgA. Ivars Gravlejs, Ph.D. (předseda) Mgr. Tomáš Javůrek, DiS. (člen) Mgr. Martin Mazanec, Ph.D. (člen) doc. MgA. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Jan Zálešák, Ph.D. (člen) Mgr. et MgA. Martin Žák (člen) BcA. Ondřej Merta (člen) MgA. Jonáš Strouhal (člen) MgA. Valentýna Janů (člen) doc. MgA. Barbora Klímová, ArtD. (člen) doc. MgA. Filip Cenek (člen) MgA. Martina Drozd Smutná (člen) Mgr. et Mgr. Anežka Bartlová (člen)
Date of acceptance
Defence
Obhajoba je zahájena krátkou prezentací, v níž T. Spalajković představuje téma práce, svůj autorský záměr a základní referenční rámec. Následně je prezentována práce – krátkometrážní hrané video tematizující vztah mezi skutečností a jejími digitálními reprezentacemi distribuovanými na internetu. Po přehrání videa jsou přečteny posudky vedoucího a oponenta. Studentka reaguje na dotazy položené v posudku oponenta, vysvětluje referenci obsaženou v názvu své práce a jak chápe „past pohledu“ jako jeden z jejích motivů. V následné rozpravě je diskutován formát videa, práce se střihem a kamerou. Ukazuje se přitom, že estetika filmu vyvolává dosti rozdílné reakce. Na otázky studentka reaguje věcně a zodpovídá je.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO