Mateřská škola 21. stol.

Abstract
Základem této bakalářské práce je architektonická studie vypracovaná v předmětu AG034. Tématem práce je návrh mateřské školy, která bude vyhovovat požadavkům 21. století. Navržený objekt se nachází v městské části Brno-Stránice. Parcela se nachází na okraji Masarykovy čtvrti nedaleko Náměstí Míru. Místo stavby je součástí areálu Cyrilometodějského gymnázia a je na tuto skutečnost brána zřetel. Terén na parcele se svahuje ze západu na východ a v návrhu je využito výškového rozdílu 7,1 metru na pozemku tak, že je umožněn vstup ze tří výškových úrovní. Hlavní vstup je z ulice Havlíčkova na západní straně pozemku. K budově se dá také projít skrz samotný areál školy k němuž je školka přidružena. Nově je k pozemku navrženo parkoviště pro rodiče a zaměstnance, které čítá 7 stání pro automobily včetně místa pro imobilní. Kolem domu se nachází zelené plochy, dětské hřiště s umělým povrchem a sportoviště. Jižní strana pozemku je tvořena kamennou zdí, která je současně plotem se sousedním pozemkem. Objekt má 2 nadzemní podlaží a jedno podzemní podlaží. První nadzemní podlaží obsahuje hlavní provoz školky, druhé nadzemní podlaží funguje jako hlavní vstup a zároveň zázemí pro vyučující a podzemní podlaží je vyhrazeno provozní části objektu jako je TZB, sklady a přípravna jídla. Objekt je řešen jako dřevostavba v kombinaci se zděnou spodní stavbou. Střecha objektu nad 1NP je navržena jako provozní vegetační střecha. Druhá střecha nad 2NP je také vegetační střechou ovšem bez provozu. Při návrhu budovy jsem se inspirovala dualismem. Stavba má pro kolemjdoucí působit jako čistá, funkcionalistická, ovšem pro děti skýtá odraz jejich duše v podobě „zvlnění“ vnitřní fasády, které se propisuje i do samotného interiéru.
The basis of this bachelor thesis is an architectural study prepared in the subject AG034. The theme of the work is the design of a nursery school that will meet the requirements of the 21st century. The proposed building is located in the city district of Brno-Stránice. The lot is located on the outskirts of the Masaryk district, near the Square Míru. The site is part of the Cyrilomethodian Grammar School and this fact is taken into account. The terrain on the lot is sloped from west to east and the design uses the height difference of 7.1 metres to allow entry from three elevation levels. The main entrance is from the street in the west side of the property. The building can also be accessed through the campus itself, to which the nursery is affiliated. A new parking lot for parents and employees is proposed for the property, which includes 7 car stalls, including an immobile one. Around the house there are green areas, a playground with an artificial surface and a sports ground. The south side of the property consists of a stone wall, which is simultaneously a fence with a neighbouring property. The building has 2 upper floors and one underground level. The first above-ground floor contains the main operation of the nursery, the second above-ground floor acts as the main entrance and at the same time the facilities for the teachers and the underground floor is reserved for the operating part of the building such as TZB, warehouses and food preparation. The building is designed as a woodwork in combination with a masonry lower structure. The roof of the building above 1NP is designed as an operational vegetation roof. The second roof above 2NP is also a vegetation roof but without operation. I was inspired by dualism when I designed the building. The building is meant to be clean, functionalistic for passers-by, but for children it provides a reflection of their soul in the form of a "woozy" inner facade, which is also written into the interior itself.
Description
Citation
BAJEROVÁ, A. Mateřská škola 21. stol. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Libor Matějka, CSc., Ph.D., MBA - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Viktor Svojanovský - tajemník, Ing. Vladimír Hudeček - člen, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D. - člen, Ing. Lubor Kalousek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-06
Defence
Studentka prezentuje svůj projekt. Dotaz k prezentaci OT: - zásobování jídelny? - plocha pro jednoho žáka? - zpevněná plocha u školky? Studentka dále reaguje na připomínky oponenta. OT: - ergonomie mobiliáře? - akustické řešení MŠ? - rampy v 2NP? Rozprava nad výkresovou dokumentací. OT: - hl. založení základů?, - sloup v dispozici? - šíře schodišťového ramene? - kontrola dětí do hygieny? - propojení tříd s exteriérem? - velikost místnosti TZB? - jak se dostat na střechu? - architek. detail? - uložení příček? Studentka se snažila vcelku velmi dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení, rovněž na většinu otázek členů komise k předložené práci reagovala velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO