Vliv přesnosti a způsobu výroby na rozprašování kapalin pomocí tlakových vířivých trysek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá vlivem nepřesností a způsobu výroby na kvalitu rozprašování u tlakových vířivých trysek. Nejprve jsou nastíněny základní principy atomizace. Poté jsou zmíněny sledované parametry rozprašování, u tlakových vířivých trysek. Následuje rešerše dostupných studií, zkoumajících ovlivnění vybraných parametrů nepřesnostmi a způsobem výroby. V praktické části bylo provedeno vyhodnocení dat z měření tlakových vířivých trysek s vadami na výstupním otvoru, trysek s různou drsností povrchu a trysek vyrobených pomocí 3D tisku. Náklon a vyosení výstupního otvoru trysky významně snížily kvalitu rozprašování. Vliv drsnosti u konvenčně vyráběných trysek na kvalitu atomizace nebyl zaznamenán. Použitím 3D tisku pro výrobu trysek došlo ke zhoršení jemnosti atomizace. Sražení hrany výstupního otvoru podporovalo rozevření kužele spreje, avšak nemělo vliv na jemnost atomizace.
The thesis deals with the effects of manufacturing inaccuracies and manufacturing method on the spray quality of pressure-swirl atomizers. First, basic principles of atomization are outlined. In the next section, observed atomization parameters of pressure swirl atomizers are discussed. This is followed by a research of available studies investigating influence of inaccuracies and manufacturing methods on selected parameters. In the practical part evaluation of measured data of pressure-swirl atomizers with defects at discharge orifice, different surface roughness and atomizers made by 3D printing was carried out. Skewness and misalignment of discharge orifice significantly reduced spray quality. No effect of surface roughness for conventionally manufactured nozzles was found. The use of 3D printing for nozzle production resulted in a deterioration of atomization fineness. Chamfering of dicharge orifice promoted larger spray cone angle but did not affect the atomization fineness.
Description
Citation
LEBEDA, K. Vliv přesnosti a způsobu výroby na rozprašování kapalin pomocí tlakových vířivých trysek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Lízal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1) Vliv drsnosti povrchu je zkoumán na konvenčních tryskách s drsností povrchu Ra = 1.6, 3.2 a 6.3 m a 3D tištěných tryskách s drsností povrchu Sa = 3 a 16 m. Autor uvádí, že drsnost Sa je pouze rozšířením parametru Ra na plochu. Trysky s Sa = 3 a Ra= 3.2 m ale vykazují odlišné výsledky sprejových charakteristik. Jak si toto chování autor vysvětluje? 2) Jaké jsou dostupné metody 3D tisku pro výrobu trysek o malých rozměrech? Všechny dotazy oponenta byly studentem zodpovězeny. V rozpravě k BP byly položeny studentovi dále tyto otázky: Dr. Krejčí měl poučné a technické poznámky ke studentovi ohledně zpracování prezentace a interpretování výsledků k ref hodnotám. doc. Klimeš rovněž poradil čemu se vyvarovat při psaní dalších prací a dále se dotázal zda prováděl měření sám či jen vyhodnocoval. Dotaz doc. Klimeše následně byl: "Jak jste vyhodnocoval data a můžete být konkrétnější, co se statistyckým metod týče?" Hodnocení odpovědi: zodpovězeno doc. Lízal se dotázal: "Můžete vysvětlit Coandův jev?" Hodnocení odpovědi: Hlavní fyzikální podstata tohoto jevu nebyla zodpovězena, ale dílčí navazující dotazy pak byly diskutovány a zodpovídány s nápovědy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO