Problémy současné bezpečnosti práce a jejich vliv na fungování organizace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce zpracovaná na téma „Problémy současné bezpečnosti práce a jejich vliv na fungování organizace“ se zaměřuje na popis současného stavu problematiky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovních činnostech, kde jsou zdroji rizik chemické látky, a to z pohledu organizace. Práce nastiňuje pohled legislativního vymezení této oblasti a možného použití programů na řízení bezpečnosti práce v organizaci. Součástí je i souhrnný popis metod analýzy rizik. V praktické části je vytvořena organizační směrnice pro fiktivní organizaci zabývající se chemickou výrobou. Tato směrnice identifikuje možná pracovní rizika z výroby plynoucí, a zároveň ohodnocuje rizikovost pracovních činností ve spojitosti s faktory nebezpečí. Na základě tohoto hodnocení jsou doporučena nápravná opatření k minimalizaci rizik. Na konci práce se autor zamýšlí nad možností zlepšení systému bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
This diploma thesis elaborated on the subject „Contemporary Health and Safety at Work Problems and their Influence on the Functioning of an Organization“ focuses on the description of contemporary state of Health and safety at work problems in work activities, where the source of risk is represented by chemical substances, from the point of view of a company. The thesis sets out a view of legislative definition for the mentioned topic and also the possible application of safety at work management programs. This part also includes a summary description of risk analysis methods. In the practical part of the thesis, there is an organizational directive for a fictive company engaged in chemical production made. This directive will identify possible occupational risks resulting from the manufacturing process, and it will also evaluate the amount of risk for particular work activities in conjunction with hazard factors. The next part of the thesis contains a proposal of measures for risk reduction, based upon the previously mentioned evaluation. In the final part of the thesis, the author contemplates the possibilities of health and safety at work system improvement.
Description
Citation
KRÁLIK, T. Problémy současné bezpečnosti práce a jejich vliv na fungování organizace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení rizik chemických technologií
Comittee
prof. Ing. Vladimír Adamec, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Juraj Kizlink, CSc. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) Ing. Lubomír Weigel, CSc. (člen) Ing. Petr Šimůnek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO