záviZLOSŤ záviSLASŤ

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Anotácia - Abstrakt Už dlhodobo sa ako observér podieľam na výskume, ktorý sa zaoberá ľudským sebapoznaním prostredníctvom výtvarnej tvorby. Funguje pod názvom „From inside out“ a cieľom projektu je nájsť pattern na umeleckú bohému resp. šťastný naplnený život plný pôžitkov, inšpirácií a tvorby. Nutno hneď na začiatko poznamenať, že tento projekt je cieľami prinajmenšom veľmi ambiciózny, a prakticky sa jedná skôr o aktívnu platformu. Tohto výskumu sa aktuálne účastnia už stovky autorov/autoriek z rôznych kútov sveta, ktorí prejavili záujem sa vo svojej tvorbe témou sebapoznania zaoberať. Títo autori sa prihlasujú do projektu v páre spolu s ďalšou osobou, pozorovateľom, ktorý bude jeho procesy tvorby monitorovať a zaznamenávať. Vždy je teda jeden observér, ktorý monitoruje jedného autora, aby sa tak zabezpečila čo najvyššia možná integrita pozorovania každého jedného subjektu, ktorý sa projektu účastní. Autor, s ktorým spolupracujem ma požiadal aby som zachoval jeho anonymitu, preto túto osobu budem ďalej označovať už len ako „Tvorca X.“ Mojou úlohou je zhromažďovať čo najpodrobnejšie informácie o procesoch a prístupoch jeho tvorby zatiaľ čo Tvorca X má za úlohu ich so mnou čo najpodrobnejšie zdieľať. Vyhodnotenia mojej observácie sú však poskytnuté už len autorovi, ktorý ich so mnou bohužial odmietol zdieľať. Koncept pattenru na umeleckú bohému, pochopiteľne príde aj mne, ako skutočne veľmi fascinujúci a preto som sa rozhodol observácie z tohto projektu nezávisle spracovať vo svojej diplomovej práci a vytvoriť svoje vlastné, výtvarné, vyhodnotenia vykonaných pozorovaní. Po formálnej stránke sa jedná o výtvarné spracovanie dokumentácie nášho spoločného procesu, v ktorom apropriujem jeho tvorbu v rámci projektu „From inside out“ v kombinácii s voľnými portrétmi Tvorca X. Mojím zámerom je transformovať jednotlivé myšlienkové procesy, či patterny autora, pri vzniku diela do obrazových záznamov týchto jeho procesov a vytvoriť z nich čo najkomplexnejšiu podobu Tvorcu X (z môjho uhlu pohľadu) počas nášho spoločného podieľania sa na projekte From Inside Out. Do obrazov budem implementovať psychologicke podoby Tvorcu Z, ktoré vychádzajú z dopadov metodických stratégii umelca, ktoré aplikuje na procesy tvorby na jeho vlastné emócie a mentalitu. Pri snahe čo najvernejšie zachytiť vnútornú podobu Tvorcu X počas vývoju diel, sa snažím do jeho zobrazenia implementovať moje osobné analýzy z pozorovaní subjektu pri procesoch tvorby, so zameraním predovšetkým na autorovu kognitívnu subjektivizáciu.
Abstract: As an observer, I have been involved in a research project for a long time that focuses on human self-awareness through artistic creation, called "From Inside Out." The aim of the project is to find a pattern for the artistic bohemian or a happy, fulfilled life full of pleasure, inspiration, and creativity. It is worth noting from the outset that this project is ambitious in its goals and is practically an active platform. Currently, hundreds of authors from different parts of the world are participating in this research, expressing interest in exploring the theme of self-awareness in their work. These authors apply to the project in pairs, with an observer monitoring and recording their creative processes. Therefore, there is always one observer monitoring one author to ensure the highest possible integrity of observation for each participant in the project. The author with whom I am working has requested anonymity, and I will refer to this person as "Creator X." My task is to gather the most detailed information possible about Creator X's creative processes and approaches, while Creator X's responsibility is to share them with me in as much detail as possible. Unfortunately, the evaluations of my observation are only provided to the author, who has refused to share them with me. I find the concept of a pattern for the artistic bohemian fascinating and have decided to independently process observations from this project for my thesis and create my own visual evaluations of the observations. Formally, this work involves the artistic processing of documentation of our joint process, appropriating Creator X's work within the "From Inside Out" project, in combination with free portraits of Creator X. My intention is to transform Creator X's individual thought processes and patterns during the creation of the work into visual recordings of those processes and create the most complex image of Creator X (from my point of view) during our collaboration on the project "From Inside Out." I will implement psychological aspects of Creator X that stem from the impact of the artist's methodical strategies applied to the creative process on their own emotions and mentality. In my effort to capture the most faithful representation of Creator X's internal image during the development of the work, I aim to incorporate my personal analyses of the subject's observations during the creative process, focusing primarily on the author's cognitive subjectivity.
Description
Citation
NGUYEN, M. záviZLOSŤ záviSLASŤ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Výtvarná tvorba
Comittee
prof. akad. soch. Michal Gabriel (předseda) doc. Mgr. Tomáš Medek (člen) MgA. Ivars Gravlejs, Ph.D. (člen) Mgr. Tomáš Javůrek, Ph.D. (člen) Mgr. Martin Dostál (člen) MgA. Barbora Trnková (člen)
Date of acceptance
Defence
Na úvod předseda komise představuje členy komise a zahajuje obhajobu Mario Nguyena. Student si zvolil postup, při kterém jsou nejprve čteny posudky a následuje prezentace / obhajoba. Po přečtení posudků (T. Javůrek čte oponentský posudek nepřítomného Richarda Fajnora). Student začíná obhajobu vysvětlením své instalace a postoje k umělecké tvorbě. M. Dostál se prosí ještě o jasnější vymezení toho, co prostor instalace je – student odpovídá, že se jedná o prostor myšlení, reprezentaci procesu tvorby. I. Gravlejs prosí o komentovanou prohlídku k jednotlivým objektům v instalaci. První objekt vychází ze studentovy komerční práce, kdy skenuje ve spolupráci s galerií různé objekty pro archivaci. Objekty jsou metaforou, jak se podle studenta může vytrácet povědomí o tvůrci, jelikož se objevuje deformace daná ztrátou polygonů u sošek, které jsou součástí práce studenta. U druhého objektu vysvětluje svou pozici umělce, který ztrácí jistoty tvorby, jelikož se dostavují myšlenky o selhání. Ve třetím objektu jsou nějak manifestovány „selhání“ doprovázející jeho práci u filmu, kde vzniká množství materiálního odpadu. Reflektován je podíl na uhlíkové stopě kulturní produkce. I. Gravlejs se ptá na způsob osvětlení (celá instalace je v přítmí). Student na to reaguje tím, že přítmí reprezentuje hanbu, kterou cítí za svou tvorbu, již nechce dávat na piedestal. I.G. se ptá, proč to tedy ukazovat? M. Dostál na to reaguje tak, že mu zde chybí větší radikalizace, ve smyslu „tady dělám diplomku a končím s uměním“. Mluví o určitém gestu. B. Trnková poukazuje na nesrozumitelnost díla a jazyka, kterým je vytvořen. Do diskuze se v tomto místě zapojuje i kolega z ateliéru z publika a objasňuje některé biografické aspekty z pozadí práce. Další diskuze se ještě dotýká vztahu mezi materiální povahou práce a skepse ohledně uhlíkové stopy objektové nadprodukce. M. Gabriel ukončuje rozpravu pro naplnění časové dotace na obhajobu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO