Izolace DNA v kvalitě pro PCR z probiotických výrobků pro dětskou výživu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce byla zaměřena na izolaci DNA v kvalitě pro polymerázovou řetězovou reakci (PCR) a následnou identifikaci probiotických bakterií. Pomocí magnetických částic P(HEMA-co-GMA) byla izolována DNA v kvalitě pro PCR ze šesti probiotických preparátů vhodných jako doplňky stravy pro děti. Izolovaná DNA byla amplifikována v PCR pomocí rodově a druhově specifických primerů. Byly identifikovány následující mikroorganismy rodů Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus: L. acidophilus, L. rhamnosus, L. casei, B. bifidum, B. longum ssp. longum, B. breve, B. longum ssp. infantis, B. animalis a S. thermophilus. Tato identifikace je v souladu s údaji deklarovanými výrobci.
The aim of thesis is focused on isolation of DNA in quality for polymerase chain reaction (PCR) and the identification of probiotic bacteria. From six probiotic supplements for children were isolated PCR-ready DNAs using magnetic carriers P(HEMA-co-GMA). Isolated DNA was amplified by genus-specific and species-specific primers. DNAs of Lactobacillus, Bifidobacterium and Streptococcus genera were identified as: L. acidophilus, L. rhamnosus, L. casei, B. bifidum, B. longum ssp. longum, B. breve, B. longum ssp infantis, B. animalis and S. thermophilus. The identification corresponded with the data declared by the producers.
Description
Citation
MANTLOVÁ, G. Izolace DNA v kvalitě pro PCR z probiotických výrobků pro dětskou výživu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-04
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Márová: Jaký byl charakter vzorků ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO