Show simple item record

Amount of selected biologically active compounds in Stevia rebaudiana

dc.contributor.advisorVespalcová, Milenask
dc.contributor.authorPorubčanová, Vladimírask
dc.date.accessioned2018-10-21T17:35:05Z
dc.date.available2018-10-21T17:35:05Z
dc.date.created2013cs
dc.identifier.citationPORUBČANOVÁ, V. Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve Stévii cukerné [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.cs
dc.identifier.other62511cs
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11012/22694
dc.description.abstractTáto bakalárska práca sa zaoberá rastlinou, nazývanou stévia sladká a analýzou fenolických látok v extraktoch z nej. Teoretická časť zahŕňa botanický popis rastliny, jej chemické zloženie i vplyv na ľudské zdravie. Zaoberá sa tiež sladidlom vyrobeným zo stévie, označeným ako E 960: steviol-glykozidy. V práci je uvedený i zoznam firiem, ktoré vyrábajú toto sladilo, vrátane potravinárskych výrobkov, v ktorých je použité. Experimentálna časť je zameraná na stanovenie fenolických látok v extraktoch zo stévie, pretože listy rastliny sa najčastejšie využívajú na sladenie čaju. Cieľom bolo zistiť, ako sa mení obsah fenolických látok vylúhovaním listov pri rôznom čase, ale i rôznej teplote vody. Tiež bol porovnaný obsah týchto látok v listoch z rôznych vzoriek rastlín.sk
dc.description.abstractThis bachelor thesis deals with plant, called stevia rebaudiana and analysis of phenolic compounds in the extracts from it. The theoretical part describes its botanical characteristics, chemical constitution and effect on humans health. This thesis is interested in sweetener, produced from stevia, comercionally used as E 960: steviol-glykosides, too. There is listed register of companies producing this sweetener and food products, where stevia is used in. The experimental part of thesis is focused to analysis of total phenolic content in stevia extracts, because leaves of stevia are primary used for sweetening of tea. The main aim of the thesis was find out, how is total phenolic content changed during extraction of leaves in time, in water with different temperature and in different samples.en
dc.language.isoskcs
dc.publisherVysoké učení technické v Brně. Fakulta chemickács
dc.rightsStandardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezenícs
dc.subjectStévia sladkásk
dc.subjectsladidlosk
dc.subjectextraktysk
dc.subjectfenolické látkysk
dc.subjectStevia rebaudianaen
dc.subjectsweeteneren
dc.subjectextractsen
dc.subjectphenolic compoundsen
dc.titleObsah vybraných biologicky aktivních látek ve Stévii cukernésk
dc.title.alternativeAmount of selected biologically active compounds in Stevia rebaudianaen
dc.typeTextcs
dcterms.dateAccepted2013-06-19cs
dcterms.modified2013-06-19-18:43:17cs
thesis.disciplinePotravinářská chemiecs
thesis.grantorVysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. Ústav chemie potravin a biotechnologiícs
thesis.levelBakalářskýcs
thesis.nameBc.cs
sync.item.dbid62511en
sync.item.dbtypeZPen
sync.item.insts2021.11.12 15:58:29en
sync.item.modts2021.11.12 15:13:50en
eprints.affiliatedInstitution.facultyFakulta chemickács
dc.contributor.refereeJurečková, Zuzanask
dc.description.markAcs
dc.type.driverbachelorThesisen
dc.type.evskpbakalářská prácecs
but.committeeprof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen)cs
but.defence1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Márová: Pěstuje se Stevie u nás ? Jak se připravuje prům. preparát ? prof. Potáček: Byla provedena podrobná analýza extraktu ?cs
but.resultpráce byla úspěšně obhájenacs
but.programChemie a technologie potravincs
but.jazykslovenština (Slovak)


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record