Sběratel krystalů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
V rámci diplomové práce s názvem Sběratel krystalů se zabývám fenoménem sběratelství, konkrétně krystalem jako předmětem imaginární sbírky. Výběr předmětu pozornosti podléhá subjektivní fascinaci, která je vlastní sběrateli. Sbírka samotná má však vždy stejně jako krystal zákonitou vnitřní strukturu. Smysl jednotlivých prvků je až v jejich existenci v rámci celku. Hlavními artefakty sbírky jsou malby na plátnech, přičemž závěsný obraz se zde stává stejně fetišizovaným artefaktem jako sbíraný krystal. Minerál jako hlavní artefakt podléhá hlubšímu zkoumání (pokusy o růstu krystalů, studie krystalů, věci, které mají určitou příbuznost s krystalem…).
This dissertation entitled Crystals Collector is concerned with the phenomenon of collecting, and more specifically with crystals as objectes in an imaginary collection. The objects are selected based on a personal fascination of the author. However, the collection always has, similarly as a crystal, a predetermined internal structure. The meaning of individual parts only become apparent when they are viewed as a whole. The main artefacts of the collection are paintings on canvas - with the painting becoming a similar 'fetish' as a collected crystal. Mineral it the key artefact and as such it is subjected to deeper examination (experiments with growth of crystals, studies of crystals, artefacts having a close relationship to crystals...).
Description
Citation
KLICNAROVÁ, D. Sběratel krystalů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarné umění - malířství - volná tvorba
Comittee
prof. MgA. Petr Kvíčala (předseda) doc. Mgr. Art. Svätopluk Mikyta (člen) Mgr. Šárka Svobodová (člen) prof. akad. soch. Michal Gabriel (člen) doc. Mgr. Tomáš Medek (člen) MgA. Vasil Artamonov (člen) MgA. Tomáš Hlavenka (člen) doc. MgA. Luděk Rathouský (člen) MgA. Jiří Franta (člen) doc. MgA. Milan Houser (člen) PhDr. Pavel Ondračka (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO