Měření membránového napětí pomocí napěťově citlivých barviv

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je sestavit literární rešerši v oblasti měření membránového napětí pomocí napěťově citlivých barviv a navrhnout postup měření membránového napětí na dostupných buňkách s využitím napěťově citlivého barviva Di-4-ANEPPS a RH237. Práce obsahuje úvod do elektrofyziologie živočišných buněk, vysvětluje fluorescenci a její typické vlastnosti a věnuje se popisu fluorescenčního mikroskopu. Dokument se z velké části věnuje charakterizaci a rozdělení napěťově citlivých barviv. Výstupem práce je návrh řešení reálného experimentu.
The aim of this work is to make a literature search in the measurement of membrane voltage using the voltage-sensitive dyes and suggest a method of measuring the membrane voltage on the available cells using the voltage-sensitive dye Di-4-ANEPPS and RH237. The work contains an introduction to electrophysiology of cell, explains fluorescence and typical fluorescence characteristics. The thesis contains the description of a fluorescence microscope. The document was largely devoted to characterization and distribution of voltage-sensitive dyes. The output of a design solution is a real experiment.
Description
Citation
HECZKOVÁ, M. Měření membránového napětí pomocí napěťově citlivých barviv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (místopředseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) RNDr. Jiří Jarkovský, Ph.D. (člen) Mgr. Martina Raudenská, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Chmelař položil otázku jak jste poznala, že buňky jsou živé. Jak byl zajištěn přísun buňek a jak probíhala výměna roztoku? Mgr. Raudenská položila otázku: byla zjišťována cytotoxicita barviv? Studentka obhájila diplomovou práci s výhradami a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO