Model chování dynamických systémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem algoritmu pro matematický popis dynamického systému zapsaného ve stavovém popisu., který umožňuje měnit koeficienty stavových matic A,B. Algoritmus je naprogramován v prostředí MATLAB-SIMULINK. Dynamickým systémem v této práci je stranový pohyb letounu v prostoru. Vytvořený program se nezabývá pouze změnou koeficientů stavových matic, ale také se zabývá automatickou změnou těchto koeficientů, když zkoumaná výstupní funkce přesáhne zadanou mez.. Práce je také zaměřena dynamickými vlastnostmi letounu, odvozením rovnic, linearizací a úpravou stranového pohybu. V neposlední řadě se ještě zaměřuje na rozbor a aproximaci stranového pohybu. To vše proto, aby bylo možno odvodit výsledný stavový pohybu letounu. Práce je doplněna o detailní popis vytvořeného programu a návodu pro práci s programem, což umožňuje jeho snadnější použití neznalým osobám. Závěr práce je doplněn o testovací simulace stranového pohybu letounu v prostoru s využitím reálných dat. Všechny simulace se ukázaly jako reálné a proto je možné konstatovat, že program pracuje správně.
The thesis deals with modeling algorithm for mathematical description of dynamical system written in status description, which makes it possible to changing coefficients status array A, B. Algorithm is programmed in MATLAB-SIMULINK environment. Dynamical system in this thesis is side movement of plane in space. Created program don’t deal with changing coefficients of status array A, B only, but it deals with automatic change this coefficients when surveyed output function exceed requested limit too. Among others the thesis is focused on dynamical properties of plane, inference of theorems, linearization and derived side movement. Last but not least this thesis deals with analysis and approximation of side movement. This all is made for possibility of derive final status movement of plane. The thesis is supplemented for detail description created program and user guide for work with program, which make it possible to easier usage for ignorant peoples. The end of thesis is supplemented for tested simulations of side movement of plane in space with usage real data. All this simulations are real so it’s possible to claim that program works correctly.
Description
Citation
SZTEFEK, J. Model chování dynamických systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (místopředseda) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO