Architektonická studie objektů (provozně-technických a sportovně-společenských) brněnského letiště Medlánky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Projekt ukazuje vizi možné přestavby letiště Medlánky, jehož areál je v současné době v neuspokojivém stavu a bez možnosti dalšího vývoje. Cílem je jasná a přehledná struktura umožňující další růst. Nejvyšší prioritu má samozřejmě letový provoz, který musí být především bezpečný. Areál dále musí poskytnout kvalitní zázemí pro činnost aeroklubu. Měl by současně být i příjemným místem pro pobyt, relaxaci a konání společenských akcí. Aby se v areálu na první pohled zorientoval jak přilétající pilot, tak přicházející návštěvník měla by každá budova být nejen logicky umístěná ale i vzhledem deklarovat svoji funkci. Budovy zázemí jsou tedy navrženy jako jednopodlažní, ortogonální, zatímco objekty, jež se přímo podílí na provozu letiště, jsou tvarově i materiálově inspirovány konstrukcí letadel, převažujícím prvkem je tedy hliník. Současně se snaží být tvarově co nejjednodušší, neboť jsou jen prostředkem. To co má zůstat na prvním místě je létání a letadlo – stroj. Objekty spojené s letadly, řídící věž a hangáry jsou spojené s červenou barvou a do designu jejich fasád se pak přepisuje červenobílá šachovnice charakteristická pro letectví a letiště. Červenou a bílou však nahrazuje zvenčí poloprůhledné sklo a hliníkový plech. Její barevná podoba je pak vyhrazena pro hrany objektů. Budovy sálů a odbytu café jsou pak spojeny s tmavě modrou. Na své zázemí jsou pak tyto solitéry připojeny krčky tak jako letadla na stojánce.
Project presents the vision of the new Medlánky airport infrastructure, which is nowadays uncared, confused and without any possibility of expansion. The intention is create clear and well-arranged extensible structure. Safety of aircraft operations is the highest priority. New airport infrastructure should provide quality facilities for club members and pleasant surroundings for visitors. Every building has to declare its function on the first sight. Shapes and material solutions of primary buildings are inspired by aircrafts. Service buildings are low, flat and orthogonal. Simplicity is important, because aircrafts – machines have star part.
Description
Citation
OTTO, K. Architektonická studie objektů (provozně-technických a sportovně-společenských) brněnského letiště Medlánky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Ivan Petelen, CSc. (předseda) doc.Ing.arch. Peter Daniel, Ph.D. (člen) doc.Ing.arch. Michal Hronský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen) Ing. arch. Dušan Vostrejž (člen)
Date of acceptance
2013-05-27
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO