Záporná elektroda pro alkalické akumulátory na bázi zinku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předmětem práce je zkoumání a příprava elektrochemicky stálé zinkové elektrody v silně alkalickém prostředí pro využití v Ni-Zn akumulátorech. Tento systém se vyznačuje nízkým ekologickým dopadem na životní prostředí, vyšší měrnou energií a vyšším elektromotorickým napětím než dnes běžně užívané systémy (Pb, Ni-Cd). Cílem práce je vytvořit nový postup, s jehož pomocí by se dalo stabilizovat zinkovou elektrodu. Veškeré výzkumy Ni-Zn akumulátorů totiž naráží na problém tvarových změn elektrod v důsledku rozpouštění zinku při vybíjení zinkové elektrody a s tím spojené malé životnosti těchto akumulátorů. Práce se dělí na teoretickou část, v níž je podán obecný výklad o akumulátorech a přiblížena problematika Ni-Zn akumulátorů, a praktickou část, která popisuje provedený výzkum.
The object of this project is research and preparation of the permanent zinc electrode in a strong alkaline surrounding for the usage in Ni-Zn accumulators. This system is characterized by a low overall ecological impact on environment, higher specific energy and higher electromotive force than nowadays commonly used systems (lead, nickel-cadmium). The goal of this project is to originate a new procedure, which will make possible to steady a zinc electrode. Every research faces a problem shaping changes of zinc electrode during cycling and related low cycle life. This work consists of the theoretical part, in which is explained a basic accumulators mechanism and practical part, in which is described performed research.
Description
Citation
PRCHAL, J. Záporná elektroda pro alkalické akumulátory na bázi zinku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radovan Novotný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-15
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi se zadáním, zpracováním a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Daly by se zlepšit vlastnosti pomocí nanotrubic?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO