Analýza elektrických a hybridních vozidel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V současné době začínají být zdroje ropy pomalu omezené, a proto je potřeba uvažovat nad alternativními zdroji energie. Výsledkem tohoto semestrálního projektu je základní přehled o aktuálním vývoji elektrických a hybridních automobilů, s možným uplatněním v běžném provozu a také přiblížení jejich hlavních vlastností, jako jsou dojezdová vzdálenost, cena a obsluha při cestování. Energie, potřebná pro provoz elektromobilu uložena v akumulátorech, se dobíjí pomocí elektrických stanic, kterým je také věnována část práce. Dále je práce zaměřena na dimenzování pohonu a výpočet spotřeby energie pro definovanou trať čtyřkolového elektrického invalidního vozíku. Závěr práce se zabývá budoucím vývojem hybridních a elektrických vozidel, nastiňuje předpokládaný směr vývoje v oblasti výkonové elektroniky, motorů a propagace těchto vozidel zákazníkovi.
Nowadays, oil resources start to decrease, therefore it is necessary to think about alternative sources of energy. The result of this semester project is a basic overview of the current development of electric and hybrid cars, with potential application in normal operation and the proximity of their main characteristics, such as mileage, price and service when traveling. The energy required to operate the electric stored in batteries are recharged using the power stations, which is also devoted part of the work. The thesis focuses on the design and calculation of power consumption for a defined route of four-wheel electric wheelchair. The conclusion of the thesis deals with the future development of hybrid and electric vehicles, and with the expected trends in the field of power electronics and motors and with the propagation of hybrid vehicles to the customers.
Description
Citation
SLABĚŇÁK, P. Analýza elektrických a hybridních vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Analýza elektrických a hybridních vozidel. Student popsal současný stav vývoje elektrických a hybridních vozidel. Uvedl výhody a nevýhody použití elektromobilů. Cílem práce bylo dimenzování pohonu pro invalidní vozík. Student pro volbu pohonu vycházel z požadovaných parametrů a fyzikálních zákonů. Výsledkem práce byla volba vhodného pohonu a napájecí bateri pro tento pohon. Student odpověděl na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO