Lázně Švabľovka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
V Šarišském regionu se nachází několik sirných minerálních pramenů. Nejvýznamnějším z nich je pramen Švablovka. U pramene existovaly malé lázně lokálního významu a navštěvovali jejich převážně obyvatelé Sabinova a okolní šlechta. Po 2. sv. válce se fungování lázní už nepodařilo obnovit. Tradice ale přetrvala a znovu se objevila potřeba lázní. Vytvořit tiché klidné místo a nechat tělo odpočívat. Lázně jsou vnořené v kopci nad městem na úzkém pozemku. Minimalistickým tvarem nechtějí konkurovat okolí. U vstupu se otevírá prostor restaurace s terasou. Je spojnicí mezi vstupní halou a exteriérem. Lázeňská část je naopak uzavřená se svou vlastní atmosférou. Jejím centrem je voda. Na principu římského hypokausty obklopují hlavní bazén teplejší prostory sauny, horkého bazénu az použité vody se dále využívá teplo na ohřev.
In the Saris region there are several sulfur mineral springs. The most important is spring Svablovka. A small local spa existed near the spring visited mainly by citizens of Sabinov and surrounding nobility. After secend world war operation of the spa was not restorted. Tradition persist and need of the spa becomes actual. Create silent and calm place for resting body. The new spa is embedded in the slope above the town in the narrow site. Minimalistic shape do not want to compete with surroundings. Restaurant and terrace open into entrance space of the site. It is link between lobby and exterior. Basin part is otherwise closed with own atmosphere and intimacy. The centre is water. The spaces is based on Roman hypocaust system. The main basin is embosomed by hotter sauna and fire bath. Used water is recycled for heating
Description
Citation
MACHALA, M. Lázně Švabľovka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Ivan Petelen, CSc. (předseda) doc.Ing.arch. Peter Daniel, Ph.D. (člen) doc.Ing.arch. Michal Hronský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (člen) Ing. arch. Dušan Vostrejž (člen)
Date of acceptance
2014-06-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO