Obchod s elektřinou – možnosti koncového zákazníka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Ústředním motivem této diplomové práce je obchod s jednou z nejdůležitějších komodit na trhu - s elektřinou. Na toto téma je nahlíženo z pohledu fyzické osoby, která by v tomto energetickém odvětví chtěla začít obchodovat. Popis je zaměřen na příčiny a důsledky liberalizace trhu. Na obchodování s elektrickou energií je pak nahlíženo ze strany výrobce i spotřebitele. Jsou zde uvedeny možnosti nákupu a prodeje elektrické energie, principy fungování jednotlivých trhů i porovnání cen elektřiny s cenami jiných běžných komodit. Práce je psána za účelem podrobné deskripce metody tvorby ceny elektrické energie. Hlavním cílem diplomové práce je popis současné situace na domácím trhu s elektřinou a budoucí vývoj v tomto odvětví včetně úvahy o změně dodavatele elektrické energie.
The main topic of this thesis is the trading with one of the most important commodity in the market – electricity. This thesis will analyse the topic from the point of view of a natural person who potentially would like to start trading in the market. The description focuses on causes and consequences of the market liberalization. The electricity trading will be also analyzed from the point of view of a consumer and also of a producer. Possibilities will be listed on how to purchase and sell electricity, principles how particular markets work and also comparison of the price of electricity with the prices of other commodities. The aim is to give a detailed description about domestic market electricity price creation. The main purpose of this thesis is to describe the situation in the domestic market with electricity and future development in this branch, expressing also considerations about switching the electricity supplier.
Description
Citation
WINTEROVÁ, R. Obchod s elektřinou – možnosti koncového zákazníka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Holoubek (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Studentka prezentovala svou diplomovou práci na téma Obchod s elektřinou – možnosti koncového zákazníka. Vedoucím práce byl Dr. Macháček a oponentem práce byl Ing. Petr Čambala. Vedoucí práce seznámil komisi s posudkem svým i s posudkem oponenta, který v rámci posudku položil několik doplňujících dotazů. Tyto dotazy studentka zodpověděla bez námitek komise. Doc. Drápela měl dotaz směřující k platbě za rezervovaný příkon. Studentka dotaz zodpověděla s pomocí komise. Na dotaz Ing. Holoubka na možnost volby dodavatele elektrické energie studentka odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO