Robotizované pracoviště pro ukládání 25 kg pytlů maltové směsi na paletu

Thumbnail Image
Date
Authors
Falta, Libor
ORCID
Advisor
Knoflíček, Radek
Referee
Kubela, Tomáš
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem diplomové práce je návrh robotizovaného pracoviště (RTP) pro ukládání pytlů na paletu s výkonem 600 pytlů za hodinu. Pro úvod do problematiky řešeného zadání se úvodní část práce zabývá všeobecným pojednáním o průmyslových robotech, teorií návrhu RTP a paletizací. Pro dané pracoviště je voleno jedno odebírací místo z válečkového dopravníku a dvě odkládací. V rámci RTP se jako periferní zařízení pro dopravu pytlů a palet používají dopravníky pásové, válečkové a dopravník řetězový. Pro možnost technicko – ekonomického zhodnocení jsou systematickým způsobem vypracovány dvě varianty RTP. Nedílnou součástí je řešení bezpečnosti a ergonomie pracoviště. Pro vybrané komponenty RTP je provedena analýza rizik. Dále je uveden návrh uchopovací hlavice robotu včetně výkresu sestavení. Na závěr je provedeno ekonomické zhodnocení stavby RTP. Přílohou diplomové práce jsou výkresy dispozice robotizovaného pracoviště, schémata pneumatického a elektrického zapojení a blokové schéma řízení RTP.
The aim of this thesis is to create the design of a robotic workstation (RWS) for storing bags on a pallets with a capacity of 600 bags per hour. As an introduction to the issues of solved task, the introductory part of the thesis deals with a general information about industrial robots, theories ofdesigning RWS and palletization. For the suggested workstation it is given to have one pickup place from the roller conveyor and two unloading places. Within the RWS it is used belt, roller and chain conveyors as a peripheral device for conveying bags and pallets. There are two variants of RWS created for the possibility of technically - economic assessment. Solution for the security and the ergonomy of the workplace are an integral part of the study. Selected components of RWS have their risk analysis carried out. There is also the draft of a robot gripper mentioned, including assembly drawing. In conclussion there is calculation of returning of funds invested in the construction of RWS. Drawings of robotized workplace disposition, schemes of pneumatic and electrical connections and block diagram of the control system of RWS are included as attachments.
Description
Citation
FALTA, L. Robotizované pracoviště pro ukládání 25 kg pytlů maltové směsi na paletu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Konečný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (místopředseda) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Pernikář, CSc. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO