Návrh otopné soustavy s tepelným čerpadlem vzduch-voda a zdrojem na tuhá paliva pro vytápění rodinného domu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této práce je navrhnout otopnou soustavu pro rodinný dům včetně návrhu a výpočtu potřeby tepla pro ohřev teplé vody. Zadanými zdroji tepla jsou tepelné čerpadlo vzduch-voda a zdroj na tuhá paliva. Úkolem práce bylo navrhnout otopnou soustavu a zapojení zdrojů tepla tak, aby byla co nejkratší doba návratu investice. Vzhledem k vysoké počáteční investici do tepelného čerpadla je zapotřebí navrhnout otopnou soustavu tak, aby bylo možné využívat tepelné čerpadlo co nejefektivněji. Práce zahrnuje kompletní projekt od výpočtu tepelných ztrát objektu, přes návrh otopných ploch a jejich tepelně-technický výpočet. Dále je zahrnut návrh potrubního systému a jeho výpočet včetně zaregulování vzniklé tlakové ztráty. Součástí je také návrh pojistného a zabezpečovacího zařízení, návrh regulace teploty a výkresová dokumentace. Na základě vypočtených údajů bylo zpracováno ekonomické zhodnocení, které stanovuje návratnost investice do tepelného čerpadla. V porovnání s plynovým kondenzačním kotlem by k návratu investice mělo v ideálním případě dojít po pěti letech provozu.
The aim of this thesis is to design the heating system for the house, including the design and calculating the required quantity of heat for hot water. The specified heat sources are the heat pump air to water and solid fuel boiler. The task was to design the heating system to the fastest possible return on investment. The initial investment in a heat pump is high so it is necessary to design the heating system as efficiently as possible. The thesis contains a complete project of calculating heat loss of the building, the design of heating surfaces and their heat-technical calculation. There is included the design of the pipe system, the calculation of pressure loss and its regulation. The thesis also includes design of safety equipment, temperature regulation and drawings. On the basis of calculated data was processed economic assessment, which determines the return on investment to the heat pump. Compared to the gas condensing boiler the return on investment will ideally be after five years.
Description
Citation
ŠPANIHELOVÁ, K. Návrh otopné soustavy s tepelným čerpadlem vzduch-voda a zdrojem na tuhá paliva pro vytápění rodinného domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta. doc. Janotková se dotázala na možná omezení pro zvýšení výkonu podlahového výtapění pomocí zvýšení teploty otopné vody. doc. Kratochvíl vznesl dotaz na postup volby bodu bivalence a určení velikosti doplňkového zdroje. prof. Kavička se dotázal s jakou přesností bylo možno stanovit plochu konstrukcí, umístěných pod okolním terénem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO