Segmentace karbonových nanokuželů v TEM obrazech pomocí zobecněné Houghovy transformace

No Thumbnail Available
Date
Authors
Sladký, Vladimír
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou automatické detekce karbonových nanostruktur v TEM obrazech pomocí zobecněné Houghovy transformace. Je zde popsána teorie Houghovy transformace obrazu za účelem detekce analyticky popsatelných i obecných struktur. Dle charakteristiky TEM obrazů karbonových nanostruktur jsou vytvořeny syntetické testovací obrazy, které jsou předzpracovány kombinací morfologických operací a prahování s globálním prahem. Je navržen algoritmus Houghovy transformace, který detekuje nanokužely v umělých obrazech. Úspěšnost a přesnost detekce je testována v závislosti na parametrech použitých při vytváření umělých obrazů nebo úrovni předzpracování.
Bachelor thesis deals with automatic detection of carbon nanostructures in TEM images using generalized Hough transform. There is described the theory of Hough transform in order to detect analytic as well as general structures in images. According to the characteristics of carbon nanostructures TEM images synthetic test images, that are preprocessed by morphological operations and thresholding with global threshold, are created. Hough transform algorithm that detects nanocones in synthetic images of carbon nanocone structures is created. Success and accuracy of detection is tested changing the parameters of artificial images or level of preprocessing.
Description
Citation
SLADKÝ, V. Segmentace karbonových nanokuželů v TEM obrazech pomocí zobecněné Houghovy transformace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) prof. Ewaryst Tkacz, Ph.D.,D.Sc. (místopředseda) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen) MUDr. Jan Máchal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO