Chránění venkovních vedení před klimatickými vlivy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Venkovní elektrické vedení jsou zařízení na přenos elektrické energie, které musí odolávat mechanickému a elektrickému namáhání. Kritériem správného návrhu venkovního vedení je kontrola tzv. mezních stavů zatížení. Tato práce si klade za cíl pojednat o povětrnostních vlivech působících na vodiče venkovního vedení. První část je zaměřena na rozdělení klimatických vlivů ovlivňujících vodiče venkovního vedení a výpočty namáhání vodičů pro jednotlivé faktory počasí. Druhá část je poté zaměřena na ochranu venkovního vedení proti negativním vlivům způsobených větrem a námrazou. Cílem této práce je tedy pojednání především o způsobech odstraňování námrazy z vodičů venkovního vedení a o výpočtech potřebných k vyhřívání vodičů. Jsou zde uvedeny postupy výpočtů pro stanovení vyhřívajícího proudu pro různé teploty vodičů na odstranění námrazy.
Overhead power lines are devices on the transmission of electrical energy, which must resist the mechanical and electrical strain. The criterion for correct suggestion of overhead lines is the control of the limit level loads. This thesis aims to discuss the weather influences acting on the wires overhead. The first part focuses on the distribution of climatic factors influencing the wires overhead wires and calculations of strain for different weather factors. The second part is then focused on the protection of overhead against the negative effects caused by wind and icing. This thesis therefore deals primarily with the wals of de-icing of conductor overheads and with the calculations needed for the heating of wires. There are presented calculation procedures for determining basking current on de-icing from the conductors.
Description
Citation
PETR, P. Chránění venkovních vedení před klimatickými vlivy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-09-04
Defence
Student obhájil svou diplomovou práci. Na otázky oponenta odpověděl jasně a předvedl dobrou znalost v dané problematice.Na otázky komise student reagoval s menším zaváháním. Otázky komise: Jaký je rozdíl mezi lanem AlFe a antivibračním lanem? Jak často a v jakém rozsahu se v praxi využívá vyhřívaní vedení? Jak probíhá zkouška vyhřívaní vedení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO