Urbanistické řešení nábřeží řeky Jihlavy v Třebíči

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Zadáním diplomové práce je urbanistický návrh nábřeží řeky Jihlavy v Třebíči, která protéká středovou částí města, a stává její součástí. Vnitřní město i povodí řeky je vklíněno do údolí, které je tvořeno skalnatým terénem. Řešené území protíná několik částí města Třebíče – Stařečku, Vnitřní město, Zámostí a Podklášteří. Území je vymezeno z jihu průtahem města a autobusovým nádražím přes ulici Sucheniovu, a dále komunikací na ulici Smila Osovského. Ze severu je území lemováno skalnatým terénem, památkovou zónou, která je zapsaná na seznam Unesco – Židovské město, podzámeckou nivou až po letní plavecký areál Polanka. Výsledným řešením je revitalizace území a přeměna na atraktivní městskou strukturu nabízející prostory pro zájmové aktivity široké skupině lidí, kteří na území bydlí, ale i dočasným návštěvníkům. Řešené území je členěné na několik úseku - úsek v blízkosti koupaliště Polanka, dále úsek stávajícího autobusového nádraží a podél pravého břehu řeky. Hlavní myšlenkou a cílem je vzájemné propojení všech částí, dotvoření městské struktury v návaznosti na původní strukturu zástavby. Nová zástavba je převážně obytného charakteru, doplněna o administrativní a komerční plochy v prvních třech podlažích. Tato administrativní část zároveň vytváří protihlukovou stěnu od hlavního průtahu města. Čisté plochy určené k bydlení jsou lokalizovány v západní části Stařečky podél řeky. Orientace bytů reaguje na kladný potenciál řeky Jihlavy, která nám vytváří příjemný vizuální vjem, proto na jsou na sever orientovány klidové zóny pokojů. Podél břehů řeky Jihlavy je navržena klidová zóna se sportovně – rekreačním charakterem. Dochází ke střídání pasivních a aktivních zón. V bezprostřední blízkosti jsou plochy určeny k bydlení, k rekreaci a odpočinku. Nosným cílem je vazba lidí k vodní ploše a dotvoření veřejného prostranství kolem toku.
The thesis of my dissertation is an urban design of waterfront of Jihlava river in Třebíč, which runs through the center of the city and becomes its part. The inner city and the river basin are wedged into the valley, which is formed by a rocky terrain. The territory I am dealing with concerns several parts of Třebíč – Stařečka, the Inner Town, Zámostí and Podklášteří. This area is defined from the south by an arterial road and the bus station across the Suchniova street, and the main road on the Smila Osovského street. From the north, this area is lined by a rocky terrain, conservation area – the Jewish town which is registered on a UNESCO World Heritage List, under chateau meadow, continuing up to the summer swimming area Polanka. The outcome of this thesis is a total revitalization of described area and transformation of this town into an attractive Down structure that would offer a wide range of leisure activities, not only for people living in this territory but for tourists as well. The described territory is divided into several parts – the part in proximity to the outdoor swimming pool Polanka, then the part concerning the bus station and the right riverside. The main idea is to interconnect these parts and to komplete the urban structure following the original structure of the buildings. The new buildings would be mostly residential, with commercial and administrative areas on the first three floors. This administrative part also creates some sort of noise barrier from the arterial road. Clean areas intended for living are localized along the riverside in the western part of Stařečka. The flat orientation responds to the calm potential of Jihlava river, which creates a pleasant visual perception. Therefore, the quiet rooms are orientated to the north. Along the banks of the Jihlava river is proposed a quiet zone with both sport and recreational character, which helps changes of passive and active zones. In a close proximity of these
Description
Citation
KADLECOVÁ, S. Urbanistické řešení nábřeží řeky Jihlavy v Třebíči [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO