Stanovení léčiv v pitných vodách metodou HPLC

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na stanovení makrolidových antibiotik v pitných vodách metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Z hlediska výběru antibiotik se jedná o erythromycin a clarithromycin, které se v současné době řadí mezi často předepisované léky. Pro zakoncentrování a přečištění vybraných analyzovaných složek z reálných vzorků pitných vod byla vybrána metoda extrakce tuhou fází (SPE) na kolonkách Oasis HLB. Optimalizace a konečná analýza vzorků byla prováděna na vysokoúčinném kapalinovém chromatografu s hmotnostně spektrometrickou detekcí (HPLC-MS). Vybraná metoda byla použita pro stanovení vybraných makrolidů v reálných vzorcích pitných vod odebíraných ze dvou zdrojů, z jímacího zařízení Litovel a Černovír Olomouc.
The aim of the diploma thesis is the determination of macrolide antibiotics in drinking water by using of high performance liquid chromatography. Erythromycin and clarithromycin were selected such as representative macrolides due to frequently prescribed pharmaceuticals in this time. Solid phase extraction (SPE) by using of Oasis HLB cartridges was applied for pre concentration and purification of chosen analytes in real samples of drinking water. Optimalization of method and analysis were performed by using of high performance liquid chromatography with mass spectrometry detection (HPLC-MS). The suitable method was selected for determination of macrolides in real samples taken from two sources of drinking water, the interception of water in Litovel and Černovír Olomouc.
Description
Citation
KRÁLOVÁ, R. Stanovení léčiv v pitných vodách metodou HPLC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (předseda) prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Miroslava Beklová, CSc. (člen) prof. Ing. Pavel Janoš, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-01-22
Defence
Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce. Poté komise vyslechla posudky vedoucího práce a oponenta. Studentka se vyjádřila k jednotlivým připomínkám a dotazům. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO