Popis objektů v obraze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá popisem segmentů identifikovaných v obraze. Nejprve jsou zde popsány základní metody segmentace, protože se jedná o proces bezprostředně předcházející popisu objektů. Další kapitola je již věnována metodám, které se zaměřují na popis takto detekovaných regionů v obraze. Jsou zde prostudovány algoritmy používané pro charakterizaci různých vlastností objektů. Vyskytují se zde části věnované barvě, umístění, velikosti, orientaci, tvaru a topologii objektu. Konec této kapitoly je věnován momentům. V dalších kapitolách jsou navrženy vhodné algoritmy pro popis segmentů obrazu a vytváření XML souborů podle standardu MPEG-7 a následně popsána jejich implementace do prostředí RapidMiner. V poslední kapitole jsou zobrazeny a popsány výsledky implementace.
This thesis consider description of segments identified in image. At first there are described main methods of segmentation because it is a process contiguous before describing of objects. Next chapter is devoted to methods which focus on description identified regions. There are studied algorithms used for characterizing of different features. There are parts devoted to color, location, size, orientation, shape and topology. The end of this chapter is devoted to moments. Next chapters are focused on designing fit algorithms for segments description and XML files creating according to MPEG-7 standards and their implementation into RapidMiner. In the last chapter there are described results of the implementation.
Description
Citation
DVOŘÁK, P. Popis objektů v obraze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Rášo, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Sobotka (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Radek Beneš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-09
Defence
Pro své pokusy používáte jasně hraničně oddělené oblasti(znatelně je vidět hranice objektů). Co když objekty nebudou mít ostrou hranici, ale barva bude přecházet plynule? Uveďte příklad, jak byste dále použil extrahované vlastnosti objektů k jejich detekci například ve videosekvencích.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO