Využití odpadu ze zpracování fosforu za účelem produkce látek se zvýšenou přidanou hodnotou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Práce se zabývá využitím odpadních proudů vznikajících v závodě pro zpracování žlutého fosforu. V teoretické části jsou shrnuty fyzikální a chemické vlastnosti fosforu, jeho transport v biosféře a role v živých organismech. Dále je charakterizován výrobní proces v závodě na zpracování fosforu. Odpadní vody z technologie jsou posouzeny z hlediska jejich možného využití jako zdroje živin pro kultivaci mikroskopických řas v průmyslovém měřítku. V praktické části je provedena optimalizace kultivačních podmínek mikroskopické řasy Chlorella pyrenoidosa Chick (IPPAS C-2) v médiu založeném na odpadní vodě ze skladu žlutého fosforu.
This master thesis focuses on reuse of waste water from industrial plant processing yellow phosphorus. Theoretical part summarizes physical and chemical properties of phosphorus, its transport in biosphere and its role in living organisms. Also the production process of the industrial plant is described. Waste water that contains waste byproducts is considered to be useful source of essential nutrients for economical large scale microalgae cultivation and development of biotechnological processes. In practical part, optimization of growth conditions for microalgae Chlorella pyrenoidosa Chick (IPPAS C-2) cultivation in medium based on wastewater from yellow phosphorus warehouse is presented.
Description
Citation
HEJSEK, M. Využití odpadu ze zpracování fosforu za účelem produkce látek se zvýšenou přidanou hodnotou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-04
Defence
1. Diplomant seznámil členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomant akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Jsou výtěžky srovnatelné s jinými v praxi ? Bude prakticky aplikovatelné ? doc. Španová: Jak byly řasy uchovávány ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO