Vizualizace a export výstupů funkční magnetické rezonance

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce pojednává o principech a metodice měření funkční magnetické rezonance (fMRI), podstatě vzniku a využití BOLD signálu a typech využívaných experimentů. Dále je věnována pozornost procesu zpracování fMRI dat a statistické analýze. Následující kapitoly se věnují stručnému popisu nejpoužívanější softwarových nástrojů sloužících k analýze dat z fMRI. Stěžejní částí práce bylo vytvořit program v prostředí MATLAB s přehledným grafickým uživatelským rozhraním pro snadnou vizualizaci a export výstupů z analýz fMRI dat. Druhá polovina práce je věnována popisu vytvořeného programu a grafického uživatelského rozhraní včetně klíčových funkcí. V závěrečné části je popsána aplikace programu na reálných datech klinické studie dynamické konektivity a využití v mezinárodním projektu APGem.
Thesis discusses the principles and methodology for measuring functional magnetic resonance imaging (fMRI), basically the origin and use of BOLD signal types used experiments. Further attention is paid fMRI data processing and statistical analysis. Subsequent chapters are devoted to a brief description of the most common software tools used to analyze data from fMRI. The main section was to create a program in MATLAB with a detailed graphic user interface for easy visualization and export output from analyzes of fMRI data. The second half is devoted to describing the program developer and graphic user interface, including key functionality. The final section describes the application program with real data from clinical studies of dynamic connectivity and use in an international project APGem.
Description
Citation
PŘIBYL, J. Vizualizace a export výstupů funkční magnetické rezonance [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Martin Kovár, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Ctirad Hofr, Ph.D. (člen) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Ing. Harabiš položil otázku: Připomínka k lepšímu popisu obrázků v práci. Byla ICA analýza součástí práce? Bylo by možné zobrazit obrazová data ve 3D? prof. Jiří Jan položil otázku: Vysvětlete prezentované zkratky T2* a rychlý GE-EPI sekvence, jeho speciálnost. Jaký je rozdíl mezi T2 a T2*. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO