Virtual modelling výpočetní domény pro CFD simulace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se věnuje open-source softwarům pro vytváření výpočtových sítí pro CFD simulace. V úvodní kapitole je představeno výpočtové modelování tekutin, stručně popsány řídící rovnice a proveden úvod do diskretizace výpočtových domén. Druhá kapitola se zabývá rešerší softwarů určených k vytváření výpočtových sítí. Programy jsou v této kapitole popsány z pohledu uživatelského prostředí, možností tvorby sítě, a další. V poslední kapitole je provedeno srovnání dvou vybraných programů na reálném problému. V obou programech byla vytvořena síť, která byla vypočtena v softwaru Fluent. Výsledky výpočtu jsou následně porovnány.
This thesis is devoted to open-source software for meshing in CFD simulations. In the opening chapter, there is introduced the computational modeling of fluid, briefly described governing equations and an introduction to the discretization of computational domain. The second chapter deals with the available mesh software. The programs are described in this chapter from the perspective of the user interface, the ability to create meshes, etc. The last chapter, there is a comparison of two selected programs on a real problem. In both programs was created a mesh which was calculated in the software Fluent. Then the calculation results are compared.
Description
Citation
VOLEK, M. Virtual modelling výpočetní domény pro CFD simulace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Pavel Seichter, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Martin Pavlas, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vojtěch Turek, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Kilkovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-19
Defence
Průběh a hodnocení obhajoby bakalářské práce: 1. Student představil svou BP s názvem: Virtual modeling výpočetní domény pro CFD simulace Student se věnoval následujícím tématům: - Rešerše dostupných softwarů - Sestavení geometrie - Porovnání vytvořených sítí - Podmínky výpočtu - Data z monitorovacích ploch - Porovnání výsledků - Porovnání rychlostních profilů - Porovnání relativních tlaků 2. Tajemník přečetl posudek a dotazy oponenta 3. Student uspokojivě odpověděl na dotazy oponenta 4. Členové komise položili dotazy k BP - Jaké je vaše hodnocení uživatelského rozhraní hodnocených softwarů - Jak jste zvolil při síťování oblast s hustou a řidší sítí? - Jaké jsou kritéria posouzení dostatečnosti kvality sítě? - Jak jste zvolil hodnoty časových kroků? 5. Student uspokojivě odpověděl na dotazy komise
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO