Kyslíkový cyklus při pulzním nabíjení olověného akumulátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá pulzním nabíjením olověného akumulátoru, kde při jeho nabíjení dochází ke vzniku kyslíkového cyklu. První část práce je zaměřena na možné rozdělení olověných akumulátorů a na jejich konstrukci. Dále to, na jakém principu pracuje klasický akumulátor se zaplavenými elektrodami nebo gelový a AGM akumulátor pracující v režimu tzv. kyslíkového cyklu. Práce se dále zabývá tepelnými a degradačními ději uvnitř akumulátoru a to jaký mají vliv na kapacitu či životnost. V teoretické časti, jsou popsány způsoby, jakými můžeme akumulátor nabíjet a určeny jednotlivé výhody a nevýhody daných nabíjecích režimů. Praktická část je zaměřena na výrobu experimentálního článku a jeho naformování. Experimentální článek je podroben různým režimům pulzního nabíjení. Je vyhodnocován jejich vliv na teplotu uvnitř článku, intenzitu kyslíkového cyklu a kapacitu. Dále je porovnáván jejich vliv na délku nabíjení článku i s dalšími možnými režimy nabíjení.
This master´s thesis applies to puls charging of lead-acid accumulator and arising oxygen cycle while charging. First part of the thesis is focused on potential dividing of lead-acid accumulators and their construction. I also focus on priciples of submerged electrodes accumulator, gel accumulator and AGM accumulator based on oxygen cycle. The next topic are thermal and degradation processes inside accumulators and their influence on capacity and lifespan. In theoretical part am I describing ways of charging and I also point out possitives and negatives. Practical part focuses on producing experimental cell and its form. Experimental cell is tested to different modes. I evaluate their influence on temperature inside the cell, intensity of oxygen cycle and capacity. I compare their influence on duration of charging cycle to another possible charging modes.
Description
Citation
HAVLÍČEK, J. Kyslíkový cyklus při pulzním nabíjení olověného akumulátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vít Chlebovský, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Chladil, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Zatloukal (člen)
Date of acceptance
2015-06-08
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. 1) Co značí čárkované průběhy v grafech? 2) Jaké jsou kapacity u pulzního režimu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO