Technologie plovoucích ostrovů pro čištění odpadních vod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Důležitost správného zacházení s vodou dokonale popisuje Evropská vodní charta. Avšak s narůstajícím počtem lidí na Zemi a vodou jako nejdůležitější surovinou všech průmyslových a zemědělských odvětví je ohrožena její kvalita a dostupnost. Pro zlepšování kvality vody a vodního ekosystému je prezentována jako důležitá strategie obnovy mokřadů. Vedle přírodních mokřadů existují i různé typy umělých (kořenové čistírny odpadních vod, plovoucí čistící ostrovy aj.), které se je snaží napodobit díky jejich čistícím schopnostem. To je jeden z hlavních důvodů, proč využití plovoucích ostrovů v poslední době vzbuzuje veliký zájem. Nejméně v sedmnácti zemích na celém světě proběhlo mnoho studií s cílem definovat účinnost této metody pro čištění odpadních vod. Navzdory těmto snahám tvoří stanovení spolehlivých hodnocení poměrně velikou výzkumnou mezeru. Cílem této práce je představit a popsat výsledky měsíčního měření účinnosti použití plovoucích ostrovů k dočištění splaškové odpadní vody ve stabilizační nádrži kořenové čistírny v klimatických podmínkách České Republiky.
Importance of proper water treatment is well described in the European Water Charter. However, considering incessant population growth and role of water as a key raw material in all industries and agriculture, we can say that its availability and quality is endangered. To improve the quality of water and water ecosystems, the strategy of renewal of wetlends is being presented as relevant. Except for natural wetlands there is also a variety of artificial ones, which are trying to simulate because of their treatment conditions. This is one of the main reasons why application of floating wetlands raises a great interest nowadays. In at least seventeen countries all around the world the surveys were conducted to define efficiency of this method for purifying of waters. Despite these efforts, the assesment of the reliable evaluations still remains a large research gap. The purpose of this thesis is to present and describe results of a month´s measurements of efficiency of usage of floating wetlands for refinig of wastewater stabilization pond of root zone wastewater treatment plant in the climatic conditions of the Czech Republic.
Description
Citation
KOHUT, R. Technologie plovoucích ostrovů pro čištění odpadních vod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO