Statistická analýza rozdělení extrémních hodnot pro cenzorovaná data

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá rozdělením extrémních hodnot a cenzorovanými výběry. V teoretické části je popsána metoda maximální věrohodnosti, typy cenzorovaných výběrů a je definováno rozdělení extrémních hodnot. V práci jsou odvozeny věrohodnostní rovnice pro cenzorované výběry z exponenciálního, Weibullova, logaritmicko-normálního, Gumbelova a zobecněného extrémního rozdělení. Pro tato rozdělení jsou též odvozeny asymptotické intervalové odhady a je provedena simulační studie sledující závislost odhadu parametru na procentu cenzorování.
The thesis deals with extreme value distributions and censored samples. Theoretical part describes a maximum likelihood method, types of censored samples and introduce a extreme value distributions. In the thesis are derived likelihood equations for censored samples from exponential, Weibull, lognormal, Gumbel and generalized extreme value distribution. For these distributions are also derived asymptotic interval estimates and is made simulation studies on the dependence of the parameter estimate on the percentage of censoring.
Description
Citation
CHABIČOVSKÝ, M. Statistická analýza rozdělení extrémních hodnot pro cenzorovaná data [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Ivana Horová, CSc. (předseda) prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Miroslav Kureš, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) prof. RNDr. Jan Franců, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-23
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO