Mikrostanovení kobaltu metodami molekulové a atomové absorpční spektrometrie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na mikrostanovení kobaltu UV-VIS spektrofotometrií organickými činidly a porovnání s atomovou absorpční spektrometrií. V první části jsou podrobně popsány vlastnosti, výskyt a význam kobaltu v životním prostředí, včetně jako součásti vitaminu B12. Pozornost je věnována i sloučeninám kobaltu, zejména v oxidačních stavech +II a +III. Dále jsou uvedeny metody prekoncentrace a úpravy vzorku pro stanovení kobaltu ve vzorcích. Jsou popsány některé optické analytické metody stanovení kobaltu s důrazem na nejdůležitější spektrofotometrická činidla pro stanovení kobaltu. V experimentální části je zahrnuta optimalizace spektrofotometrického stanovení kobaltu s organickými činidly 4-(2-pyridylazo)resorcinolem a 2-(5-brom-2-pyridylazo)-5-diethylaminofenolem a stanovení kobaltu metodou atomové absorpce s elektrotermickou atomizací a s atomizací v plameni. Z reálných vzorků vod (povrchová, podpovrchová, minerální balená a odpadní) byly všechny proměřeny zmíněnými spektrofotometrickými činidly a metodami atomové absorpce. Výsledky stanovení byly porovnány. Vzorek vitaminu B12 byl proměřen také všemi zmiňovanými metodami.
This diploma thesis is focused on microdetermination of cobalt by UV-VIS spectrophotometry with organic agents and comparison with atomic absorption spectrometry. In the first part properties, occurance and importance of cobalt in the environment are desribed, complete with as a part of vitamine B12. Attention is also given to cobalt compounds, especially in the oxidative states +II and +III. Methods of preconcentration and preparation cobalt determination in real samples are adduced. In this thesis are described some optical analytical methods with accept on spectrophotometric agents for determination of cobalt. The experimental part of this thesis icludes optimalization of the spectrophotometric determination of cobalt with choosen organic agents 4-(2-pyridylazo)resorcin and 2-(5-Brom-2-pyridylazo)-5-diethylaminophenol and optimalization of atomic absorption spectrometry for cobalt determination. All of real samples of water (surface, underground, mineral and waste) were measured by both 4-(2-pyridylazo)resorcin and 2-(5-Brom-2-pyridylazo)-5-diethylaminophenol via UV-VIS and via atomic absorption spectrometry. Results of determinations were compared. A sample of vitamine B12 was measured too by all techniques.
Description
Citation
CHARUZA, M. Mikrostanovení kobaltu metodami molekulové a atomové absorpční spektrometrie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (místopředseda) prof. MVDr. Lenka Vorlová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. (člen) prof. Ing. Pavel Janoš, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Poté komise vyslechla posudky vedoucího práce a oponenta. K jednotlivým dotazům a připomínkám se student vyjádřil. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO