Agentní systém pro hraní her

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá universálními agentními systémy pro hraní her. Oproti běžným agentům, kteří jsou určeni pouze pro určitý druh činnosti nebo konkrétní hru, universální agent musí být schopen hrát prakticky libovolnou hru popsanou ve formálním deklarativním jazyce. Výzvou je především to, že pravidla hry nejsou předem známa, což znemožňuje použití některých optimalizací nebo vytvoření dobré heuristické funkce. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. První část představuje oblast univerzálních herních agentů, definuje jazyk GDL pro popis pravidel her a zabývá se vytvářením heuristických funkcí a jejich aplikací v algoritmu Monte Carlo stromové hledání. V praktické části je představen obecný způsob, jak vytvořit novou heuristickou funkci, která je poté integrována do vlastního herního agenta a ten je pak porovnán s dalšími existujícími systémy.
This thesis deals with general game playing agent systems. On the contrary with common agents, which are designed only for a specified task or a game, general game playing agents have to be able to play basically any arbitrary game described in a formal declarative language. The biggest challenge is that the game rules are not known beforehand, which makes it impossible to use some optimizations or to make a good heuristic function. The thesis consists of a theoretical and a practical part. The first part introduces the field of general game playing agents, defines the Game Description Language and covers construction of heuristic evaluation functions and their integration within the Monte Carlo tree search algorithm. In the practical part, a general method of creating a new heuristic function is presented, which is later integrated into a proper agent, which is compared then with other systems.
Description
Citation
TRUTMAN, M. Agentní systém pro hraní her [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Doc. Věra Rozinajová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A " Otázky u obhajoby: Je možné očekávat, že by se Vámi navržený přístup v blízké době utkal s ostatními v současnosti špičkovými GGP systemy v soutěži AAAI GGP? Můžete objasnit použití procent v tabulce 5.5 na straně 39?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO