Testování platformy JBoss Drools založené na modelu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Technika testování založeného na modelu (MBT) využívá model chování systému k automatickému generování sady testů, čímž snižuje nákladnost testování oproti konvenčnímu manuálnímu vývoji a udržbě testů. Tato práce se zaměřuje na využití zvoleného MBT nástroje OSMO při testování reálného softwarového produktu. Konkrétně se o jedná kompilátor podnikových pravidel využívaný v systému Drools, který je spoluvyvíjený společností Red Hat. V práci je popsán způsob zavedení MBT přístupu s ohledem na jeho dobré přijetí komunitou vývojářů, dále pak vytvoření modelu možných vstupů testovaného kompilátoru a zhodnocení vytvořené testovací sady. Využití MBT přístupu vedlo k odhalení pěti nahlášených a tří potencionálních a dosud nehlášených chyb v testovaném kódu. Práce na příkladu shrnuje hlavní přednosti i praktické nedostatky využití MBT technik v praxi.
Model-based testing (MBT) is using a model of expected behavior of the system to automatically generate a set of tests. It aims at reducing the testing cost when compared to the traditional testing techniques. This work focuses on testing a real-world software system using the selected MBT tool OSMO. The tested system is responsible for compiling business rules and it is one of the main components of the Drools platform, developed by Red Hat. The work describes the introduction of MBT considering the good reception from the community of developers, then the creation of compiler input models and evaluation of the newly created test suite. The usage of the MBT resulted in detection of five reported and three potential issues in the tested code. Using the Drools compiler example, the work summarizes the main strengths and also weaknesses of practical use of MBT techniques.
Description
Citation
ŠIROKÝ, P. Testování platformy JBoss Drools založené na modelu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. William Steingartner, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A). Otázky u obhajoby: Za jakých podmínek by se vyplatilo použít testování založené na modelu na další části Drools? Použil byste tuto techniku pro testování ve vlastních projektech? Proč?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO