Nejkratší cesty v grafu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou nejkratších cest v grafu. Hledání těchto cest patří mezi základní problémy teorie grafů s četnými praktickými aplikacemi. Problém hledání nejkratších cest lze rozdělit na dvě skupiny. V první z nich hledáme nejkratší cesty z jednoho konkrétního uzlu do všech ostatních uzlů a v druhé hledáme nejkratší cesty mezi všemi páry vrcholů grafu. U každé skupiny jsou v textu uvedeny principy a algoritmy, které problém řeší. Studovány a popsány jsou jak klasické, tak i nové efektivnější metody. Z každé skupiny jsou vybrány, implementovány a experimentálně porovnány některé algoritmy pro hledání nejkratších cest v grafu.
This thesis deals with shortest paths problem in graphs. Shortest paths problem is the basic issue of graph theory with many pracitcal applications. We can divide this problem into two following generalizations: single-source shortest path problem and all-pairs shortest paths problem. This text introduces principles and algorithms for generalizations. We describe both classical and new more efficient methods. It contains information about how some of these algorithms were implemented and offers an experimental comparison of these algorithms.
Description
Citation
KRAUTER, M. Nejkratší cesty v grafu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
Date of acceptance
2009-02-27
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO